Kultowy Fandom we Wrocławiu zostanie wyremontowany

Budynek znany jako Fandom znajduje się na osiedlu wieżowców przy placu Grunwaldzkim we Wrocławiu. Właściciele zapowiedzieli, że chcą aby wyglądał tak, jak zaplanowano w projekcie w latach 70. Projekt rewitalizacji przygotowali architekci z pracowni arch_it.

Fandom to dwukondygnacyjny budynek na wrocławskim „Manhattanie”. Stoi najbliżej mostu Grunwaldzkiego i nie jest połączony z innymi budynkami kompleksu. Budynek ma 1,5 tys. m kw. powierzchni i wyróżnia się architekturą łączącą modernistyczne rozwiązania – przykładem są między innymi zewnętrzne schody prowadzące na taras. Jego oryginalny projekt to dzieło architekt Jadwigi Grabowskiej-Hawrylak.

W latach 70. i 80. w budynku działała restauracja Grunwaldzka, w której organizowano dancingi i inne imprezy. W latach 90. wnętrze zajęła administracja telewizji kablowej. W kolejnych latach otwarto tam kawiarnię, sklep vintage, szkołę jogi, pracownię szycia a latem strefę gastronomiczną, która przyciągała wrocławian.

Gotowy jest projekt autorstwa pracowni architektonicznej Archit. Naszą intencją jest przeprowadzenie remontu w duchu japońskiej techniki naprawy porcelany Kintsugi. Zamierzamy zachować, czy wręcz podkreślić niedoskonałości budynku. I tak, na przykład przeprowadzając renowację skruszałych betonów, będziemy dążyć do ich naprawy bez zbędnej estetyzacji – zapowiadają Alicja i Maurycy Prodeus, właściciele budynku w komunikacie na stronie wroclaw.pl.


Remont budynku wkrótce ruszy – zakończył się etap formalnych przygotowań. Inwestorzy mają już pozwolenie na budowę i obecnie wybierają generalnego wykonawcę. Udało się już usunąć wszystkie elementy budowlane z lat 90., to między innymi wtórne ścianki z płyt kartonowo-gipsowych, sufity podwieszane, wykładziny i linoleum. Dopiero po oczyszczeniu budynku z wtórnych naleciałości można było zobaczyć go w oryginalnej formie.

Na parterze pod wieloma wtórnymi warstwami zachowała się wyjątkowa marmurowa posadzka. Pomimo wyzwań projektowych zostanie wyczyszczona i wyeksponowana – dodają Alicja i Maurycy Prodeus.

Projekt renowacji budynku zakłada też interwencję wokół gmachu. Wyremontowany zostanie plac przed budynkiem i pojawią się nowe nasadzenia.

Tak budynek wygląda obecnie:

fot. wroclaw.pl

Co będzie w środku? Właściciele planują stworzenie wielofunkcyjnej przestrzeni. Z otwartego parteru będą mogli korzystać wszyscy wrocławianie. Plan zakłada, że będą tam działać księgarnia, restauracja i sklep. W piwnicy zbudowana zostanie sala sportowa oraz wielofunkcyjna, w której będzie można organizować konferencje, warsztaty i spotkania. Przestrzeń biurowa urządzona zostanie na piętrze.

Remont budynku potrwa kilkanaście miesięcy. Prace mają zakończyć się w 2024 r.

źródło: Arch_it, wroclaw.pl

Czytaj też: Wrocław | Beton | Metamorfoza | Renowacja

 

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły