Bar Moya Matcha. Nietypowy matcha bar powstał przy ulicy Oleandrów

Bar Moya Matcha Oleandrów to nowo otwarte, wyjątkowe połączenie matcha baru, tea roomu i sklepu z organiczną herbatą Moya znajdujące się na klimatycznej ulicy Oleandrów w warszawskim Śródmieściu, ukrytej między Polną a Marszałkowską. Moya Matcha Oleanderów jest pierwszym wnętrzem publicznym stworzonym przez architektkę Julię Jankowską.

Eklektyczne wnętrze nawiązujące do modernizmu, zaprojektowane przez Julię Jankowską, to uczta dla oczu. Matowe, monochromatyczne barwy, zestawione z tapetami od Kasi Skórzyńskiej tworzą pełną energii przestrzeń. 

W menu królują matcha i nieskończone wariacje na jej temat, takie jak klasyczna matcha latte, słodka matcha kinako latte z posypką z prażonej soi dla miłośników azjatyckiej kuchni, matcha z malinami dla wielbicieli wiosennych smaków, a nawet matchowe drinki.

Towarzyszą im herbaty liściaste Moya parzone na ciepło i na zimno w postaci orzeźwiającego cold brew. Moya Matcha Oleandrów to też miejsce dla amatorów słodyczy, którzy spróbują tu zielonych pralin Nama, kulek mocy z prażoną herbatą hojichą i świeżego chlebka bananowego z matchą. Czekający za barem matchariści zaprezentują jak prawidłowo przygotować matchę i pomogą w wyborze jednego z zestawów z ręcznie wykonaną ceramiką z polskich pracowni.


Czym jest herbata matcha? Matcha to sproszkowana zielona herbata uprawiana specjalną techniką zacieniania krzewów wspierającą gromadzenie się w liściach substancji odżywczych. Tuż po zebraniu liście są parowane i suszone, a następnie mielone na drobny proszek. Dzięki temu, pijąc matchę, spożywa się całe liście zielonej herbaty i dostarcza do organizmu znacznie więcej składników odżywczych niż podczas picia klasycznie zaparzonego naparu herbacianego. Podobnie jak kakao, matcha jest uniwersalnym, sproszkowanym superfoodem, który można pić lub dodawać do słodkich oraz wytrawnych dań. Matchę  do piciaprzygotowuje się przy pomocy bambusowej miotełki chasen, spieniacza do mleka lub w shakerze.

Moya Matcha to polsko-japońska marka organicznych herbat premium pochodzących z regionów Uji, Kagoshima i Honsiu w Japonii. W tych cenionych za czyste powietrze miejscach delikatne krzewy herbaciane mają najlepsze warunki do wzrostu. Na rodzinnych organicznych uprawach stosowane są metody zgodne z naturalnym ekosystemem, bez użycia pestycydów. Po zbiorach herbaty Moya są hermetycznie pakowane i wysyłane małymi partiami, a następnie przechowywane w specjalnie zbudowanej przez nas chłodni, by zachować swą świeżość. Ich jakość potwierdzona jest przez normy unijnego certyfikatu ekologicznego. 

Współzałożycielką Moya jest Japonka Hitomi Saito, która po ukończeniu szkoły ceremonii herbacianej Urasenke i paryskiej szkoły kulinarnej Cordon Bleu, zaczęła popularyzować ponad tysiącletnią tradycję oraz właściwości herbaty w Europie.

Bar Moya Matcha Oleandrów działa od niedzieli do czwartku w godzinach od 10.00 do 21.00 i w piątki do soboty w godzinach od 10.00 do 22.00. Więcej o tej nietypowej przestrzeni przeczytacie na stronie: www.moyamatcha.com

źródło: www.moyamatcha.com / zdjęcia: Jakub Certowicz (jakubcertowicz.pl)

Czytaj też: Architektura w Polsce | Warszawa | Restauracja  | Wnętrza | Kamienica | Ciekawostki