Projekt zespołu zabudowy jednorodzinnej obejmuje budynki mieszkalne jednorodzinne w zwartej zabudowie szeregowej, w pobliżu podmiejskich terenów zielonych, w dobrze skomunikowanej części Trójmiasta. Białe szeregowce w Trójmieście, jak i wnętrza domów zaprojektowali architekci z pracowni ZUP-a, wizualizacje wykonała pracownia Monsumm.

Podstawowym założeniem było stworzenie przestrzeni dającej komfort i intymność mieszkańcom w połączeniu z zamiarem efektywnego wykorzystania gruntów. Wyzwaniem w projektowaniu zagospodarowania tego terenu było zmierzenie się z niewielkimi powierzchniami działek przeznaczonych dla każdego z segmentów zabudowy. Tak powstały białe szeregowce w Trójmieście!

Z uwagi na ograniczenia dotyczące metrażu połączone z rozbudowanym układem funkcjonalnym, motywem wiodącym w projektowaniu wnętrz domu była chęć zapewnienia poczucia przestrzeni pomimo ograniczonej powierzchni pomieszczeń.Efektem prac projektowych jest zespół dwunastu domów o powierzchni użytkowej 146 m2 każdy, których charakter i klimat nawiązuje do modernistycznych wzorców architektury mieszkaniowej.

Od strony wewnętrznej drogi dojazdowej głównym elementem elewacji budynków są ażurowe ściany z białej cegły klinkierowej, które stwarzają wrażenie niedostępności budynków, ale w rzeczywistości są jedynie lekką przesłoną frontowych przeszkleń. Pozostałe części budynku wykończone są białym tynkiem oraz kontrastującą z nim okładziną elewacyjną o strukturze gontu.

„Ta kolorystka skomponowana jest z zieloną aranżacją otoczenia, która poza przydomowym ogrodem pojawia się również w formie zieleni na stropie. Wierzymy, że dzięki powściągliwości w doborze materiałów oraz minimalistycznym podejściu charakter tych obiektów nie straci na wartości wraz z upływem lat i wraz z przemijającymi trendami.” – tłumaczą architekci z ZUP-a

Poza przydomowym ogródkiem każdy z segmentów ma dostęp do dwóch miejsc postojowych oraz zaplecza gospodarczego.Z uwagi na wertykalny charakter bryły budynku układ funkcjonalny składa się z trzech kondygnacji, na których istnieje możliwość swobodnej aranżacji. Parter w całości jest przeznaczony na strefę dzienną zintegrowaną poprzez duże przeszklenia z otoczeniem. W strefie tej zaprojektowano jednoprzestrzenny salon z kuchnią i jadalnią, spiżarnią, garderobą oraz niewielką łazienką.Z poziomu parteru dostępny jest częściowo zadaszony taras. Przestrzeń wnętrza jest strefowana nie tylko ścianami, ale również powtórzeniem z elewacji – ażurową przesłoną z cegły, która przewija się również w aranżacji ogródka.Na pierwszym piętrze zlokalizowano dwie sypialnie oraz łazienkę. Jedna z sypialni ma dostęp do balkonu ukrytego za frontowowym ażurem.

Na drugim piętrze zaprojektowano dodatkową sypialnię, przestronną garderobę, bibliotekę oraz niewielką łazienkę.Poza charakterystycznym układem pasmowych okien wnętrze doświetlane jest też od góry. Z uwagi na zastosowanie studni doświetlających pomieszczenia poprzez świetliki dachowe, a przestrzenie komunikacyjne na pietrach mimo niewielkiego metrażu nie są ciasnymi korytarzami, ale dobrze doświetlonymi antresolami, gdyż wyżej wspominane studnie biegną przez całą wysokość budynku.

Czytaj też: Architektura w Polsce | Dom jednorodzinny | Architektura | whiteMAD na Instagramie  |

 

źródło:https://zup-a.pl
wizualizacje: www.monsumm.com