Bibliotekę zbudowano w mieście Spijkenisse w Holandii. Zaprojektowali ją architekci z pracowni MVRDV. Przez jej szklaną elewację widać regały z książkami. To efektywny sposób, aby zachęcić mieszkańców do wejścia do środka i sięgnięcia po książki. Biblioteka ze szkła szybko stała się architektoniczną ikoną miasta.

Projekt budynku powstał już w 2003 r. Jego oficjalne otwarcie nastąpiło w 2012 r. Mimo upływu lat budynek ciągle wygląda dobrze. To zasługa holenderskiego biura MVRDV, którego projekty charakteryzują się ponadczasowością. Szklana, piramidalna część główna budynku jest widoczna z każdej ze stron miasta. Najlepiej prezentuje się jednak z głównego placu miasta. Z tej perspektywy jawi się jako wielka góra z książkami.

Powierzchnia gmachu wynosi 9300 m kw. W środku prócz biblioteki działa centrum edukacji, swoją siedzibę ma klub szachowy, znajdują się tam pomieszczenia do organizowania konferencji i spotkań.

Biblioteka ze szkła została zaprojektowana tak, aby dobrze korespondowała z sąsiednią architekturą. Tuż obok stoi bowiem zabytkowy kościół, dlatego architekci nadali mu kształt, który przywodzi na myśl tradycyjne, wiejskie zabudowania Holandii. 

biblioteka ze szkła

Ciekawie zaprojektowano wnętrze. Architekci chcieli, aby goście odwiedzający bibliotekę poczuli się tak, jakby wędrowali po prawdziwej górze, dlatego regały z książkami umieszczono na platformach przypominających turystyczne szlaki, a na końcu spacerowego traktu (szczycie) zabudowano kawiarnię z panoramicznym widokiem na okolicę. Chcąc dojść do kawiarni trzeba pokonać 480 metrów (oczywiście jest też droga na skróty). Regały na książki wykonano z materiałów z recyklingu. Do ich wykonania wykorzystano głównie stare doniczki, których atutem jest tutaj odporność na ogień. Cała biblioteka jest ogrzewana i chłodzona z wykorzystaniem rekuperacji.

Czytaj też: Biblioteka  | Szkło | Holandia | MVRDV

fot. Daria Scagliola (źródło: MVRDV)