Budynek znajduje się w willowej dzielnicy jednego z wielkopolskich miast. Jego projekt powstał w Pracowni Projektowej Mariusza Wrzeszcza.

Dom wyróżnia się dość oryginalną elewacją. Z zewnątrz pokryty został drewnem cedru. Dodatkowo drewno pojawiło się we wnętrzu, które zostało zaprojektowane przez pracownię BARchitecture.

Budynek został zaprojektowany na jednym poziomie, tak aby w maksymalnym stopniu ułatwić poruszanie się po nim. Projektantom udało się pozbawić wnętrze stopni i barier, dzięki temu dom doskonale otwiera się na ogród.

Dodatkowo budynek wyposażono w sporej wielkości przeszklenia, które wpuszczają do środka dużo naturalnego światła.

Od strony wjazdu na działkę dom przyjmuje oszczędną i zwartą formę. Od strony ogrodu tworzy jedną całość z tarasem, ogrodem, słońcem i niebem. Cedrowy dom jest pełen ciszy, spokoju i wewnętrznego ładu. Mieszkanie w nim z pewnością jest przyjemne.

Informacje:

Architektura – Mariusz Wrzeszcz Pracownia Projektowa, zespół: Mariusz Wrzeszcz, Jan Celichowski /  www.mariuszwrzeszcz.pl

Projekt wnętrz – BARchitecture / Bartosz Konieczny, Tomasz Sołtysiak / www.barchitecture.eu

Powierzchnia  – 166m2

Wysokość wnętrz – od 2,8m do 4,6m

Projekt – 2013

Realizacja – 2015

Foto: Przemysław Turlej / www.facebook.com/turlejfoto