Dom zaprojektowali Paulina Łysik, Michał Cychol i Mateusz Zajkowski z pracowni Z3Z Architekci, ceglany budynek zbudowany zostanie w Magdalence pod Warszawą.

Punktem wyjścia w projekcie tego domu było jego otoczenie. To właśnie przyroda dyktowała architektom kolejne kroki podczas procesu projektowego. Podwarszawski dom z cegły położony jest bowiem na działce w środku gęstego, sosnowego lasu. Surowość i konsekwencja, do której dążyli architekci widoczna jest zarówno w formie zaprojektowanego budynku, jak i jego materiale wykończeniowym.

Budynek składa się z dwóch głównych brył połączonych ze sobą łącznikiem ze strefą komunikacji i garażem. Część dzienna i nocna mają taką samą szerokość, kąt nachylenia dachu oraz materiał wykończeniowy.

Elementem różniącym te dwie bryły jest ich układ przestrzenny oraz zaprojektowane otwory okienne – wyjaśniają autorzy projektu.

Ascetyczny charakter brył został przełamany zastosowaniem wysuniętego, horyzontalnego przeszklenia nad szafkami kuchennymi.

Idealnym materiałem odwzorowującym surowy kontekst otoczenia stała się cegła klinkierowa o szorstkiej fakturze i nietypowej długości. Dwuspadowe dachy pokryła płaska dachówka ceramiczna w odcieniu grafitu. Elewacja strefy gospodarczej została wykończona płytami włókno-cementowymi w odcieniu ciemnej szarości, co podkreśla jej zimny, techniczny charakter. Dodatkowo, aby ocieplić całość, w okolicy tarasów, w podcięciach bryły zastosowana została szalówka w naturalnym kolorze drewna. Zadaszenie nad wejściem, które naturalnie przechodzi nam tym samym materiałem wykończeniowym do wnętrza, po drugiej stronie budynku tworzy również zadaszenie nad strefą wypoczynkową na tarasie. Dzięki osiowemu usytuowaniu przeszklenia łącznika, ku zaskoczeniu przyszłych odwiedzających, stojąc przed wejściem do budynku można będzie zobaczyć, co dzieje się po jego drugiej stronie.

ceglany dom pod warszawą

Właściciele będą mieli przyrodę na wyciągnięcie ręki. W obserwacji natury pomogą liczne przeszklenia w strefie dziennej oraz w łączniku.

Na parterze, oprócz rozbudowanej strefy dziennej z salonem i jadalnią z sufitem do samego dachu, znalazł się również pokój gościnny oraz łazienka z sauną. Do łazienki przylega bezpośrednio prywatny taras, na którym znajdzie się strefa wypoczynkowa z jacuzzi. Na piętrze wszystkie pomieszczenia pomocnicze zostały usytuowane wzdłuż północnej granicy działki. W sumie powierzchnia budynku to 270 m kw.

Co ciekawe, architekci tak dobierali materiały elewacyjne, aby dom nie zakłócał leśnego krajobrazu, ale stał się jego integralną częścią.

Czytaj więcej: Dom | Las | Drewno | Polska

źródło: Z3Z Architekci