White Crane Lake

Oryginalny budynek prosto z Chin. Oto Centrum dla Odwiedzających White Crane Lake

White Crane Lake, położone w sąsiedztwie miasta Yingtan w prowincji Jiangxi, zajmuje powierzchnię 10 kilometrów kwadratowych i oferuje panoramiczne widoki na horyzont, lasy bambusowe na brzegach, spokojne wody i rozległe błękitne niebo nad nimi, tworząc spokojną i poetycką atmosferę.

Centrum dla Odwiedzających jest głównym elementem kompleksowej inicjatywy rozwojowej dla White Crane Lake. Wyzwaniem dla projektantów było umieszczenie nowoczesnego stylistycznie obiektu kulturalnego, mającego na celu rozwój turystyki, w środowisku naturalnym, które charakteryzuje się spokojną atmosferą. Projekt miał do spełnienia wiele wymagań funkcjonalnych, równoważąc potrzebę współistnienia z krajobrazem lasów, gór i samego jeziora.

White Crane Lake


 

 

Projektując budynek początkowo rozważano wykorzystanie materiałów i form zaczerpniętych z lokalnych domów w Jiangxi, reinterpretując tradycyjną architekturę za pomocą nowoczesnego podejścia. Biorąc jednak pod uwagę, że plan budynku wymagał powierzchni prawie 3000 metrów kwadratowych, szybko uznano, że pojawienie się na brzegu nowego, wielkoformatowego budynku w tradycyjnym chińskim stylu byłoby przytłaczające wizualnie i niezgodne z otaczającą go przyrodą. Podczas pierwszej wizyty nad jeziorem zdecydowano, że zamiast jawnie nawiązywać do lokalnego stylu architektury mieszkaniowej lub nadmiernie podkreślać tradycyjne materiały i metody budowy, nowy budynek powinien raczej podkreślać naturalne walory i atmosferę miejsca samego miejsca. Centrum dla Odwiedzających White Crane Lake znajduje się na równinie, otoczonej jeziorem od północy, południa i zachodu, z rozległym lasem bambusowym od wschodu. Gdy słońce wschodzi wczesnym rankiem, jezioro spowijają gęste chmury i mgła, które delikatnie rozpraszają się w okolicznych lasach. Odwiedzający spacerujący po lesie o tej porze dnia mają wrażenie, że jednocześnie przechadzają się wysoko po niebie wśród drzew i chmur.

W odpowiedzi na te zjawiska architekt zaproponował koncepcję projektową „bambusowe chmury nad wodą”, jako sposób na przywołanie tej ulotnej i głęboko poetyckiej atmosfery wczesnego poranka oraz zintegrowanie charakterystycznych elementów tego wyjątkowego miejsca i wyrażając je w architekturze. Aby ograniczyć ingerencję w środowisko, bryła budynku przyjmuje zdecentralizowany układ, dzięki czemu jego ogólna forma jest podzielona na szereg połączonych ze sobą obiektów, co skutecznie zmniejsza jego skalę wizualną. Projekt budynku uwzględnia również zaokrąglone formy i krzywizny, łagodząc jego związek z otoczeniem i dając wrażenie przepływu i ruchu – projekt zachęca gości do spaceru po nim, aby zapoznać się z jego ogólnym projektem, z widokami na jego formę i otoczenie, które zmienia się z każdym krokiem, rozwijając się jak tradycyjny chiński zwój malowidła na jeziorze. Projekt składa się z przezroczystej, falującej bryły szkła z drugą warstwą naśladującą bambus. Powłoka sprawia wrażenie unoszącej się nad przeszkloną bryłą – formalnie jednak je integruje, nadając budynkowi poczucie płynności i ciągłości z naturą.

Projektant zdecydował się na zastosowanie specjalnego stopu metalu poddanego obróbce, który przypomina naturalny bambus. Powłoka składa się z siatki, która służy jako warstwa bazowa, oraz gęsto rozmieszczonej warstwy tkanej, która jest podtrzymywana przez szereg rur. W ten sposób osiągnięto efekt „bambusowej chmury”, jaki architekt wyobrażał sobie od początku. W zewnętrzną powłokę budynku wbudowano kompleksowy system oświetlenia, dzięki czemu o zachodzie słońca i zapadnięciu zmroku budynek wydaje się świecić, przypominając bambusową latarnię unoszącą się na jeziorze, tworząc wizualnie zapadającą w pamięć scenę dla odwiedzających to miejsce. Na dziedzińcu otoczonym bryłą budynku i szeregiem chodników rozmieszczonych na różnych wysokościach, architekt umieścił spiralne schody: umożliwiają one odwiedzającym wejście z poziomu gruntu na platformę widokową na drugim piętrze, ale także zapewniają silny wizualny, wręcz artystyczny akcent. Koncentryczne, okrągłe stopnie o zmiennym promieniu i różnorodne poręcze tworzą dynamiczną, złożoną bryłę, która zapewnia twórcze napięcie z pozostałymi elementami przestrzeni. Na tarasie na dachu na drugim piętrze wbudowano basen, który został zaprojektowany tak, aby powierzchnia wody zdawała się zlewać z odległym błękitem jeziora i nieba za nim.

White Crane Lake

 

Centrum dla Odwiedzających White Crane Lake podzielone jest na szereg czytelnych brył, których funkcje obejmują m.in. recepcję ogólną, restaurację, przestrzeń konferencyjną i Klub VIP. Architekt podjął się tego projektu z zamiarem zastosowania podejścia opartego na swoistej poetyckiej wyobraźni, ostatecznie dochodząc do koncepcji „bambusowych chmur na wodzie”, dzięki czemu nowy budynek delikatnie integruje się z otaczającymi górami i lasem, płynnie zajmując swoje miejsce wśród naturalnych elementów okolicy.

Nazwa projektu: Centrum dla Odwiedzających White Crane Lake
Lokalizacja projektu: White Crane Lake, Yingtan, prowincja Jiangxi
Powierzchnia: 3620 ㎡
Okres budowy: 2021 – 2023
Projekt: Archperience Design and Consulting Co. z Pekinu
Architekt: Jin’ang Yang
Zespół projektowy: Chuanhui Huang, Zhendong Wang, Zheng Zhang, Huijuan Wang
Fotografia: Jianghe Zeng

Źródło: www.current-newswire.com

Czytaj też: Architektura | Elewacja | Chiny | Ciekawostki | Urbanistyka

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły