Otoczenie budynku tworzą budynki mieszkalne i gospodarcze nie posiadające jednorodnego charakteru. Uniemożliwiało to zdefiniowanie dominujących cechy stylistycznych, do których należałoby nawiązać w projekcie. Czarny dom w Gliwicach od architektów z Medusa Group podporządkowano zatem wymaganiom funkcjonalnym postawionym nam przez inwestora oraz walorom krajobrazowym okolicy.

W projekcie postawiliśmy na współczesną formę architektoniczną z dużą ilością przeszkleń od strony południowej. Kompozycję cechuje prostota i umiar. Poprzez delikatne nadwieszenie, masywna horyzontalna bryła zyskać ma odcięcie dające jej oddech i lekkość. Część parterowa pozostaje w projekcie wycofana względem obrysu dachu budynku, tworząc wokół zewnętrzną przestrzeń rekreacyjną z oczkiem wodnym, tarasami i ogrodem żwirowym. Ten zabieg ma również na celu wizualne odjęcie masy prostopadłościennej bryle. Powierzchnia dachu pełni w tych miejscach funkcję okapów, które podkreślają półprywatny charakter tych, otwartych kieszeni domu.

Przyjęty układ funkcjonalny budynku znalazł odzwierciedlenie w jego architekturze. Na parterze w części północnej zlokalizowana jest główna strefa wejścia, połączoną bezpośrednio z garderobą. 

W części wschodniej znalazł się garaż dwustanowiskowy, pomieszczenia gospodarcze oraz kuchnia. Południową część parteru zajmuje przestronny salon z jadalnią, przylegający do centralnie umieszczonego patio. Pokój dzienny połączyliśmy funkcjonalnie z ogrodem poprzez przeszklenia, umożliwiające wyjście na taras. Wewnętrzne patio oddziela opisywaną strefę dzienną od części rekreacyjnej. Na jej układ funkcjonalny składają się zlokalizowane od zachodu niewielkie domowe SPA i siłownia, studio oraz pokój gościnny z łazienką od wschodu.

Pomiędzy głównym wejściem, a strefą dzienną zlokalizowaliśmy schody prowadzące na piętro ze strefę nocną. Ta przestrzeń podzielona jest na dwie niezależne części. Od wschodu mieści się główna sypialnia z garderobą, łazienka i gabinetem. W północnym skrzydle piętra znalazły się pokój dziecka wraz z łazienką i biblioteką. Elewacje domu pokryte są w projekcie okładziną z płyt kompozytowych w kolorze szarym nadając budynkowi elegancji, szlachetności i minimalizmu.

O architektach: 
Medusa Group – pracownia założona w 1997 roku przez architektów Przemysława Łukasika urodzonego w 1970 i Łukasza Zagałę urodzonego w 1972 roku. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych na świecie polskich pracowni projektowych. Ich działania związane są z architekturą, urbanistyką, grafiką, dizajnem oraz komunikacją wizualną. Medusa Group przyczyniła się do zainteresowania architekturą przemysłową oraz popularyzacją w Polsce mody na lofty. Pracownia w 2015 roku była nominowana do Nagrody Miesa van der Rohe.

Czytaj też: Architektura | Dom jednorodzinny | Medusa Group | Polska | Elewacja

__________

lokalizacja: Gliwice
architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
współpraca autorska: Daria Cieślak, Konrad Basan, Marcel Badetko
inwestor: prywatny
konstrukcja: Statyk
powierzchnia terenu: 9849 m²
powierzchnia zabudowy: 733 m²
powierzchnia użytkowa: 542 m²
powierzchnia całkowita: 724 m²
projekt: 2013
realizacja: 2018
fotografie: Tomasz Zakrzewski