Dwupoziomowy, niezwykły plac zabaw dla uczniów londyńskiej szkoły podstawowej Chisenhale to nowatorski projekt pracowni architektonicznej Asif Khan Architects, firmy konstrukcyjnej AKT II oraz Stowarzyszenia Handlowego Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego. Plac zabaw jest zwieńczeniem pierwszego etapu rozbudowy szkoły. Główną rolę w tej oryginalnej konstrukcji odgrywają elementy z amerykańskiego jesionu i tulipanowca.

Autorzy projektu mieli za zadanie powiększyć powierzchnię placu zabaw, w związku z rosnącą liczbą uczniów, nie zmniejszając jednak terenu boiska. Z uwagi na śródmiejskie usytuowanie szkoły stanowiło to duże wyzwanie. Aby sprostać oczekiwaniom dzieci, architekci zaprosili uczniów do udziału w sześciomiesięcznych warsztatach, podczas których określiły one swoje potrzeby. Chciały, aby plac zabaw był miejscem, w którym będą mogły pobiegać, wspinać się i gdzie znajdą dobre kryjówki, a także spokojny zakątek, żeby odpocząć i porozmawiać z kolegami.

Zaprojektowaliśmy przestrzeń wewnętrzną i zewnętrzną, która pozwala dzieciom wymyślać własne zabawy. Cały teren definiują dwa główne elementy – miękka nawierzchnia placu zabaw, której kulminacyjnym punktem jest stromy pagórek i wznosząca się nad ziemią, wykonana z drewna platforma do zabawy. Dwa poziomy łączą zjeżdżalnie i siatka z grubych lin” – opisuje projekt Asif Khan. „Układ przestrzeni zachęca i inspiruje dzieci do ruchu, a jednocześnie zapewnia spokojne miejsca, gdzie mogą odpocząć. Już teraz można zauważyć, że wykorzystując dwa poziomy tej konstrukcji, dzieci wymyślają wiele różnych zabaw” – dodał.