Projekt przygotowali Edyta Makowiec, Martyna Markowicz, Radosław Mazgaj i Magdalena Micek z Politechniki Krakowskiej. Ich koncepcja zdobyła wyróżnienie w międzynarodowym konkursie „Hills of the Arts” zorganizowanym przez platformę Young Architects Competitions.

Młodzi projektanci stanęli przed zadaniem nadania nowej funkcji staremu budynkowi mieszkalnemu. Zmianie ulec miała osiemnastowieczna willa Altosimo, która znajduje się pod Turynem. Według nowej koncepcji powstanie tam hotel oraz centrum sztuki, gdzie artyści z różnych zakątków świata będą mogli spotykać się, wspólnie tworzyć i wystawiać sztukę dla gości z zewnątrz.

Bezpośrednią inspiracją do nadania projektowi nowej formy był symbol źródła. Woda jest tutaj początkiem wszystkiego.

Jako ludzkość nie bylibyśmy w stanie niczego bez niej dokonać. Samo źródło wody jest niczym impuls, bodziec do działania. Tak jak woda ma swoje źródło w jaskini, tak również sztuka miała tam swój początek, kiedy to ludzie pierwotni malowali na ścianach podziemnych grot otaczającą ich rzeczywistość. Mając to na uwadze, sercem „Wzgórza Artystów” stała się jaskinia — miejsce medytacji, gdzie artyści mogą wyciszyć się i rozwijać swoje pomysły – wyjaśniają autorzy wyróżnionego projektu.

Projektanci stworzyli całą ścieżkę, którą artyści mają podążać pracując nad dziełami sztuki. Artystyczna wędrówka ma rozpocząć się w jaskini określonej mianem „świątyni medytacji”. Projekt zakłada, że powstanie tam przestrzeń sprzyjająca twórczej pracy wymagającej skupienia. Kolejną przestrzeń stanowi Dom Artystów. Zaplanowano tam powstanie miejsca do organizacji warsztatów, teatr i mieszkania z prywatnymi pracowniami. Ostatnim obiektem jest galeria, w której organizowane będą wystawy. Galeria jest jednocześnie głównym wejściem do hotelu. Ten ostatni urządzono w odrestaurowanej willi Altosimo. Hotel wyposażony ma być w restaurację, strefę wellnes, której część znajdzie się pod ziemią.

Dom Artystów

W całym projekcie uwagę przyciągają nietypowe leje. To konstrukcje, które skupiają naturalne światło i przesyłają je do wnętrza. Dodatkowo leje zamontowane mają panele fotowoltaiczne i zbierają deszczówkę. Tym co jeszcze wyróżnia projekt studentów jest nietypowa technika wykonania wizualizacji. To ogromny atut, przyciągający uwagę.

Czytaj też: Ciekawostki | Wydarzenia  | Edukacja | WhiteMAD na Instagramie

źródło: Edyta Makowiec, Martyna Markowicz, Radosław Mazgaj, Magdalena Micek