Dom w Puszczykowie zaprojektował architekt Michał Bekas prowadzący pracownię boaa. Pracując nad projektem współpracował z architektem Janem Ankiersztajnem.

Dom dla N + S to prosty projekt, który powstał dla młodego małżeństwa i ich dwójki małych dzieci. Inwestorzy pragnęli mieszkać bliżej natury, dlatego jako lokalizację wybrano działkę w Puszczykowie, która znajduje się w otoczeniu zieleni, tuż obok dzikich i będących pod ochroną lasów Wielkopolskiego Parku Narodowego.

Głównym celem projektowym było stworzenie takiego budynku, który zachowałby naturalne piękno działki i w możliwie małym stopniu ingerowałby w zastany ekosystem. Dlatego architekt umieścił budynek blisko północnej i zachodniej granicy działki, tuż obok drogi dojazdowej. W ten sposób strefa wjazdu i powierzchni twardych jest mała, a jednocześnie zachowano naturalną łąkę w części południowej działki.

Michał Bekas zaproponował prostą formę pokrytą asymetrycznym dwuspadowym dachem. Układ dachu i kąt nachylenia jego południowej połaci wynosi 30 stopni. To przemyślana decyzja bo gwarantuje dobrą orientację względem słońca dla paneli fotowoltaicznych. Dach pokryto jasną blachą na rąbek stojący w naturalnym kolorze. O bliskości natury świadczy też elewacja, którą wykonano z nieimpregnowanej deski drewna świerkowego.

Materiały elewacyjne tak dobrano, aby nie wymagały pielęgnacji, a z czasem patynowały w naturalny sposób, zmieniając się w coraz bardziej szary odcień – opisuje architekt Michał Bekas.

Z prostej bryły budynku wycięto w dwóch skrajnych narożnikach otwory. Jeden z nich znajduje się w części północno-zachodniej i pełni funkcję publiczną: znajduje się tu zadaszone wejście do budynku połączone z otwartym garażem na dwa auta. Z kolei w części południowo-wschodniej zlokalizowano schowaną od widoku z drogi część prywatną: duży taras będący przedłużeniem salonu i kuchnio-jadalni. Taras ten jest częściowo schowany pod dachem, co daje cień w gorące dni i osłonę w czasie deszczu.

dom w Puszczykowie

Na piętrze nad salonem umieszczono balkon rodziców. Rozpościera się z niego widok na łąkę pełną kwiatów i pobliski las.

Wszystkie funkcje techniczne i magazynowe budynku zlokalizowano po północnej stronie, praktycznie bez otworów okiennych. Natomiast takie pomieszczenia jak: pokój gościnny, salon, kuchnia z jadalnią oraz wszystkie sypialnie mają pełną orientację południową z ogromnymi przeszkleniami. Taki układ daje to duże zyski energetyczne w zimą, nie mając strat ciepła w części północnej.

Dom walczy o nagrodę w konkursie Nagroda Architektoniczna Województwa Wielkopolskiego (NAWW), gdzie może zdobyć tytuł najpiękniejszego budynku w województwie. Konkurs organizuje SARP, magazyn whiteMAD jest jego patronem medialnym.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Drewno | Elewacja | Minimalizm

fot. moiz.eu, źródło: b o a a   Michał Bekas