Projekt budynku przygotowali architekci ze studio DDAANN, Daniel Rohan oraz Daniel Baudis. Zbudowany został w zachodniej części kraju jako dom letniskowy. Jego całkowita powierzchnia użytkowa wynosi 153 m kw. Spory rozmiar wziął się z potrzeby inwestorów, którzy chcą w nim wypoczywać wspólnie ze swoimi rodzicami oraz dziećmi.

Dom składa się z mniejszych połączonych ze sobą części. Każda z nich powstała z myślą o konkretnej funkcji. Centralną część stanowi strefa dzienna z kominkiem. Tuż obok powstała strefa jadalni oraz kuchnia. W tej części budynku właściciele spędzają najwięcej czasu, dlatego strefa została mocno przeszklona oferując widoki na zieloną okolicę.

W sumie lato i weekendy spędzają tutaj kolejno: dziadkowie, ich dzieci i wnuki. Dlatego architekci podzielili przestrzeń na strefy prywatne, w których każdy znajdzie chwilę dla siebie. Dziadkowie mają swoją przestrzeń, która śmiało może funkcjonować jako oddzielne mieszkanie. Do dyspozycji ich dzieci oddano przestronną sypialnię, łazienkę i dodatkowy pokój, który może funkcjonować jako sypialnia dla gości. Z kolei najmłodsi chłopcy mają swoje królestwo na drugim piętrze.

Dom ma białą elewację i z każdej strony otacza go ogród z drzewami owocowymi, krzewami i sadzonkami warzyw i ziół. Dzięki temu przygotowując posiłki mieszkańcy mogą sięgać po świeże produkty i oddać się słodkiemu odpoczynkowi. Bo właśnie po to powstał budynek i taka jest jego najważniejsza funkcja.

zdjecia:BoysPlayNice (www.boysplaynice.com)