Dom znajduje się w Suchym Dworze, kilka kilometrów od Gdyni. Jego projekt powstał w pracowni architektonicznej Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe.

Budynek został zaprojektowany tak, aby w jak największym stopniu odpowiadać potrzebom rodziny z dzieckiem. Właściciele chcieli, aby wnętrze pozwalało im cieszyć się spokojem z dala od zgiełku dużego miasta. 

Architekci zaprojektowali w sumie 190 m kw. Układ parteru ma stosunkowo otwarty charakter, wykorzystujący częściowe przepierzenia pomiędzy strefami funkcjonalnymi. Przeszklenie w stalowej, malowanej proszkowo ramie oddziela wiatrołap od korytarza.

Układ płytek podłogowych oraz zastosowanie dekoracyjnych listew dodatkowo komunikuje sposób użytkowania wnętrza i wyznacza co istotniejsze osie. Gres wnosi do projektu dodatkowy walor funkcjonalny, pozwalając na utrzymanie często używanej posadzki w czystości.

Jak przystało na dom rodzinny, również w tej realizacji nie zabrakło miejsca na wspólne spędzanie czasu. W salonie stanęła duża i komfortowa sofa, w strefie jadalnianej znajduje się natomiast stół zachęcający do spotkań w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Tuż za rogiem skrywa się przestronna kuchnia, w której kontynuowane są zestawienia materiałów zastosowane w salonie. Kompozycję dopełniają gałki marki Little Form Studio, które stały się swoistą biżuterią dla tego stonowanego pomieszczenia.

Projektując wnętrze architekci chcieli oddać elegancję w nowoczesnym wydaniu. W części dziennej pojawiły się fornirowane meble o orzechowym wybarwieniu. Kolor mebli koresponduje z dominującą w realizacji szarością oraz detalami wykończeniowymi w kolorze złota. Łagodna w wyrazie paleta barw stanowi tło dla zróżnicowanych faktur zastosowanych materiałów: gresu imitującego tkaninę, połyskującego szkła i mebli o subtelnej, satynowej powierzchni.

W części prywatnej paleta barw nabiera intensywności. Główna sypialnia wyróżniona jest odcieniami niebieskiego, którym wtóruje czysta biel i kontrastujące z nimi żółte dodatki. Pomieszczenie połączone zostało z garderobą, pralnią i łazienką, do których prowadzą drzwi w stalowej ramie wypełnione przydymionym, ciemnym szkłem.

projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Anna Lemanczyk (Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe)

zdjęcia: kroniki.studio (www.kroniki.studio)