Dom peryskop zaprojektowali architekci z pracowni MUS ARCHITECTS. Projektowany dom jednorodzinny zlokalizowany jest nad jeziorem Żywieckim. Działka położona jest w pięknym miejscu z widokami na góry oraz w bezpośredniej bliskości wody (około 100m do linii brzegowej). Zbiornik wodny jest otoczony wałem ziemnym, więc działka nie ma bezpośredniego widoku na jezioro. Dlatego jednym z kluczowych założeń projektowych była chęć rozwiązania tego problemu.

Celem projektowanej architektury jest między innymi uzyskanie widoku na jezioro Żywieckie. Dosłownie „spojrzenie” ponad przeszkodą, jaką jest wał ziemny stojący między terenem opracowania a widokiem. Postanowiliśmy nawiązać do narzędzia, jakim jest peryskop. Peryskop, to przyrząd optyczny służący do obserwacji przedmiotów znajdujących się poza polem widzenia obserwatora lub zakrytych przeszkodami, zaś zaprojektowany przez nas dom jest architektoniczną interpretacją funkcji i formy peryskopu. 

PROGRAM FUNKCJONALNY
Program funkcjonalny domu został rozłożony na trzech poziomach, w schemacie odwróconym.
Część dzienną zdecydowaliśmy się podnieść maksymalnie do góry w taki sposób by zapewnić widok ponad linią wału – widok na jezioro i jego przeciwległy brzeg. Na parterze znajduje się strefa wejściowa z holem, garażem dwustanowiskowym oraz strefą spa posiadająca bezpośrednie wyjście na ogród w części zachodniej działki. Na pierwszym piętrze mieści się cała część nocna – pokoje oraz łazienka. Na najwyższej kondygnacji znajduje się salon z jadalnią oraz kuchnia, a także mała toaleta. Cześć dzienna położona jest w całości powyżej wału, dzięki czemu uzyskaliśmy szeroki panoramiczny widok na zbiornik wodny.

Dzięki zastosowaniu cienko profilowego systemu stolarki okiennej możemy niemalże całkowicie otworzyć się na widok zacierając barierę miedzy wnętrzem a zewnętrzem. Z boku bryły mieści się wydzielona klatka schodowa łącząca wszystkie kondygnacje. Dodatkowo w garażu zlokalizowano niewielki towarowy dźwig umożliwiający transport zakupów i towarów bezpośrednio do kuchni.

Invest Komfort

PODSUMOWANIE
 stanowi odzwierciedlenie założeń koncepcyjnych i funkcjonalnych. Nowoczesna, zintegrowana i spójna bryła tworzy rozpoznawalny znak w przestrzeni, „Peryskop” pozwalający spojrzeć dalej i zobaczyć więcej.
Projektowana przestrzeń umożliwia rekreację i podziwianie okolicy na wielu poziomach – z tarasów przy pokojach w części prywatnej, a także, – co stanowi największy walor uzyskany w wyniku procesu projektowego, z dużej części dziennej podniesionej ponad linię wału otaczającego jezioro.

Co było priorytetem dla inwestorów?
Klientom zależało na stworzeniu dużej atrakcyjnej strefy dziennej.
Wspólnie zastanawialiśmy się również czy będziemy w stanie uzyskać widok na jezioro, które z uwagi na lokalizację działki było przesłonięte wałem ziemnym biegnącym wzdłuż linii brzegowej.

Aby mieszkańcy domu mogli podziwiać odległe i częściowo zasłonięte widoki zaprojektowaliście dom inspirowany formą peryskopu. Z jakimi wyzwaniami wiąże się konstrukcja takiego obiektu?
Jednym z kluczowych założeń projektowych była chęć rozwiązania problemu, jaki wynikał z lokalizacji działki tj. brak bezpośredniego widoku na jezioro. Postanowiliśmy maksymalnie wykorzystać dopuszczalną w planie miejscowym wysokość zabudowy podnosząc część dzienną na najwyższą – trzecią kondygnację i tym samym zapewnić mieszkańcom pożądany widok. Kondygnacja dzienna jest szersza niż zlokalizowana poniżej cześć sypialniana a co za tym idzie jest wysunięta ponad podjazdem. Konstrukcja wspornika jest żelbetowa (strop, stropodach oraz boczne ściany / tarcze).  Na końcu wspornika mamy szerokie na 13,5m i wysokie na 4,2m przeszklenie w systemie cienko profilowym. Bryła w górnej części całkowicie otwiera się na przestrzeń ponad wałem ziemnym, jaki okala zbiornik wodny. Część dzienna domu będzie miała piękny panoramiczny widok.

Bryła domu, jak we wspomnianym przyrządzie optycznym, ma kształt zbliżony do litery Z — wysunięte w przeciwne strony dolna i górna kondygnacja połączone są wąskim pionem. Jak wyglądał proces kształtowania bryły, który pozwolił na proporcjonalne wyważenie poszczególnych części?

Pomysł powiazania jednego z głównych wymogów projektowych – tj. uzyskania widoku na jezioro z narzędziem, jakie służy do patrzenia ponad przeszkodami, czyli peryskopu sprawił, że wszystkie zróżnicowane elementy „układanki” projektowej zaczęły do siebie pasować i komponować w funkcjonalną, przemyślaną i jednocześnie harmonijną całość. Oczywistym krokiem było odwrócenie układu typowego domu jednorodzinnego i podniesienie całej części dziennej na najwyższą kondygnację. Część wejściową i garażową również z oczywistych względów pozostawiliśmy w bezpośrednim połączeniu z podjazdem. Pomiędzy tymi dwoma kondygnacjami wprowadzono część prywatną / nocną domu. Dodatkowo powiązana z poszczególnymi strefami domu powierzchnia pozwoliła nam uzyskać rzuty kondygnacji, jakie współgrały z formą peryskopu – tj. parter i poziom strefy dziennej miały większą powierzchnię niż znajdująca się miedzy nimi kondygnacja strefy nocnej.

Kontynuując proces projektowy dążyliśmy do dalszej syntezy wszelkich elementów, pamiętając jednocześnie o „kotwicy” ideowej, czyli Peryskopie. Forma obiektu wynika, zatem w znacznym stopniu z układu funkcjonalnego, za którym to podążył układ konstrukcyjny. Całość zamknięta została w czytelnym i charakterystycznym formalnie opakowaniu.

Jaki układ pomieszczeń i rozwiązania funkcjonalne zaproponowaliście we wnętrzu domu?
Trzykondygnacyjna bryła podzielona została na trzy strefy
1. Strefa wejściowa, w której znalazł się hol, garaż oraz spa z wyjściem na ogród
2. Strefa nocna – pokoje prywatne i łazienka. Pokoje mają wyjście na taras zlokalizowany na stropodachu niższej i większej kondygnacji.
3. Strefa dzienna – na najwyższej kondygnacji. Duża otwarta przestrzeń w ramach, której mamy salon, jadalnię oraz kuchnię. Dodatkowo na tej kondygnacji znajduje się również niewielka toaleta.

Na wizualizacjach elewacje pokryte są dużymi, białymi płytami, jaki materiał planujecie wykorzystać, aby uzyskać podobny efekt?
Całość bryły ma jednorodne opakowanie. Jest to fasada wentylowana wykończona płytami aluminiowymi.

Co było najtrudniejsze w tym projekcie, a z czego jesteście najbardziej zadowoleni?
Najbardziej jesteśmy zadowoleni z udanej syntezy i koncepcyjnego umocowania całego procesu projektowego. 
Nic nie jest tu na siłę, wbrew formie, funkcji czy konstrukcji.Główny problem projektowy poprzez odpowiednie podejście do zagadnienia przeistoczył się w główny walor architektury. Funkcja, konstrukcja i forma są tu w pełni zintegrowane i zrozumiałe. Każdy z elementów układanki współdziała z resztą kompozycji wzajemnie się motywując i wzbogacając.  To niewątpliwie nie jest codzienna sytuacja. Oczywiście nie każdy projekt musi być tak klarowny zwarty koncepcyjnie i czytelny, ale gdy udaje się doprowadzić do zbieżności wszystkich na początku jednak zróżnicowanych elementów to niewątpliwie jest to bardzo satysfakcjonujące uczucie.

O architektach:
MUS ARCHITECTS to pracownia architektoniczna tworzona z pasją. Wielokrotnie nagradzana w krajowych i międzynarodowych konkursach architektonicznych. Nasze projekty cechuje funkcjonalność i pomysłowość. Biuro architektoniczne ma siedzibę w Katowicach. Zostało założone w 2012 r. przez duet projektantów, absolwentów Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej: Annę Porębską i Adama Zwierzyńskiego, którzy współpracując od lat rozwijali warsztat i własną wizję architektury, co ostatecznie doprowadziło do powstania firmy MUS ARCHITECTS. Biuro oferuje nowatorskie i nowoczesne podejście do architektury oraz kompleksową obsługę inwestycji.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Architektura w Polsce | whiteMAD na Instagramie  |

źródło: MUS ARCHITECTS