Domek narciarski

Domek narciarski w Quebecu. Podział bryły miał swój cel.

Domek narciarski znajduje się w pobliżu kanadyjskiego ośrodka narciarskiego Orford w mieście Quebec w prowincji o tej samej nazwie. Na dom mieszkalny przebudowała go pracownia architektoniczna Naturehumaine Architects, przedzielając pierwotny dom na dwa mniejsze. Projekt nazywa się „La Brèche”, co w przybliżeniu oznacza “szczelinę”.

Prowincja Quebec, w której leży ośrodek jest największą co do wielkości prowincją Kanady oraz drugą po Ontario co do liczby ludności. Prowincja na południu sąsiaduje ze Stanami Zjednoczonymi. Jednym z pierwszych kolonizatorów tego obszaru był francuz Samuel de Champlain w XVII wieku, stąd też pierwotne nazewnictwo regionu — Nowa Francja. Ciekawym faktem jest, że język francuski do dziś jest jedynym urzędowym językiem w prowincji.

Inspiracją architektów przy projektowaniu obu brył były tradycyjne konstrukcje dla tego regionu zwane Eastern Townships. Z zewnątrz ściany obu budynków wykonane są z drewna, które wieńczy metalowy dwuspadowy dach. Przerwa między bryłami została zaprojektowana w celu zapewnienia prywatności mieszkającej tam rodzinie oraz przybywającym do nich gościom, dla których przeznaczony jest mniejszy domek. Obie bryły łączy drewniany taras.

Potrzeby funkcjonalne klienta zostały strategicznie rozmieszczone w dwóch niezależnych kubaturach połączonych chodnikiem tworzącym wyrwę w całym domu” – mówią architekci.

Domek narciarski znajduje się na działce o powierzchni 1300 metrów kwadratowych. W większej bryle mieści się część mieszkalna, natomiast w mniejszej garaż z warsztatem oraz sypialnia z prywatną łazienką na piętrze. Część mieszkalna mieści dwie sypialnie, salon z kuchnią, łazienkę oraz jadalnie z wysokimi oknami narożnymi wychodzącymi na gęsty las. Z salonu możemy również wyjść na dość obszerny taras, który pełni funkcję wypoczynkową w cieplejszym okresie.

Wnętrza obu kubatur utrzymane są w monochromatycznej kolorystyce. Na podłogach znajdziemy polerowany beton bez listew przypodłogowych, który subtelnie łączy się z bielą ścian. Wszystkie detale, minimalistyczny wystrój oraz sklepione sufity w środku są również podtrzymane w tej materii.

O pracowni:
Naturehumaine Architects — studio architektoniczne założone w Montrealu w 2004 roku przez Stéphane’a Rasselet’a i Marc’a André Plasse’a. W ciągu pierwszych dwóch lat działalności biura zostali finalistami dwóch dużych konkursów na przykład przy projekcie Opactwa cystersów w Oka czy teatru w Dolbeau Quebec.

Czytaj też: whiteMAD na Instagramie  | Drewno | Kanada | Metal | Ciekawostki

źródło: https://www.dezeen.com
pracownia: https://naturehumaine.com
zdjęcia: https://www.ronanmeziere.com

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły