Instalację wykonał Aurelien Chen, który chciał przedstawić tradycyjny krajobraz Chin w abstrakcyjnej formie. Instalacja Dragon Mountain Pavilion znajduje się w mieście Rizhao, we wschodnich Chinach, które położone jest nad Morzem Żółtym.

Nowa instalacja Dragon Mountain Pavilion ma działać, jak wielki punkt orientacyjny, który umieszczony przy drodze zwraca uwagę pieszych i zmotoryzowanych na wejście do rezerwatu Dragon Mountain. Artystyczna konstrukcja swym kształtem przypomina pale, które zostały wbite w ziemię. Można pomyśleć, że jest to plac budowy, który robotnicy porzucili zostawiając niedokończoną budową. Pale stanowią jednak nawiązanie do tradycyjnego chińskiego krajobrazu „Shanshui” złożonego z gór, lasów, chmur i wody.

Instalacja składa się w sumie z 200 stalowych słupów. Oglądana z różnych stron wygląda inaczej. Z oddali przypomina ogromną chmurę. Dopiero wchodząc do środka widać miniaturowy krajobraz, w którym można spacerować i odkrywać go na swój sposób. Słupy zaczynają przypominać las, a wyłożona czarnym marmurem ścieżka jawi się jako tajemnicza rzeka spływająca z gór.

Dragon Mountain Pavilion

Invest Komfort

Projektant zamontował na słupach specjalne daszki, które przypominają chmury. Dopiero kiedy staniemy pod nimi widać, że pokryte zostały lustrzaną warstwa. Perforacje lustrzanych paneli tworzą grę światła i cienia, oznaczającą upływ czasu. W nocy na instalacji pojawiają się tysiące „gwiazd”, które nadają kształt górze. Całość najlepiej widać na wideo niżej.

Czytaj więcej: Park  | Sztuka | Kultura | Ciekawostki

źródło: Aurelien Chen