Kolejne świetne mieszkanie powstało w Gdyni za sprawą architektów z pracowni Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe. Mieszkanie zlokalizowane jest w dzielnicy Nowe Kolibki, która słynie ze swojego wyjątkowego klimatu, spokojnej, zielonej atmosfery, a także eleganckiej kameralnej zabudowy.  Wnętrze zostało zaprojektowane dla młodej, aktywnej zwolenniczki odważnych i nowoczesnych rozwiązań. 

 

SALON Z ANEKSEM
Połączenie salonu z aneksem kuchennym jest odpowiedzią na rytm dnia i upodobania naszej klientki. Miłośniczka kulinariów potrafi poświęcić gotowaniu długi czas, który umili jej telewizor zamontowany nieopodal kuchni lub muzyka dobiegająca z salonu. Przenikanie się stref funkcjonalnych pozwala ponadto gościć przyjaciół, nie tracąc ani jednej wspólnej chwili.

Podstawowym wyznacznikiem estetycznym dla projektowanej kuchni były ciemne barwy i dość surowy charakter. Klientce zależało na wyróżnieniu zabudowy kuchennej nieoczywistą, choć drobną cechą. Tak też się stało: fronty wykonane zostały z płyty pokrytej delikatnym deseniem krateczki. Podobną cechą charakteryzuje się blat i powierzchnia pomiędzy szafkami dolnymi i wiszącymi – ich kamienna struktura staje się widoczna po włączeniu podszafkowego oświetlenia. Półwysep pozwolił wygospodarować dodatkową przestrzeń do przechowywania. Tuż nad nim zawisła spawana, metalowa szafka wykonana na zamówienie, od spodu której umieszczono ledy doświetlające blat roboczy.

Salon został zaprojektowany w taki sposób, by znaleźć w nim ukojenie po długim, wyczerpującym dniu. Miękka sofa zaprasza, by się w nią zanurzyć i skorzystać z bogatej biblioteki ulokowanej za jej plecami. Zabudowa wykonana na zamówienie przez stolarza zdołała pomieścić kolekcję ulubionych książek klientki, której zależało na wyeksponowaniu ich w salonie. Paski w dębowym wybarwieniu, biegnące od regału do telewizora, wprowadzają ciepło drewna do wnętrza zdominowanego przez odcienie szarości.

SYPIALNIA
Oaza spokoju i intymności utrzymana została w ciemnej tonacji, która konsekwentnie pojawiła się również na firanach i zasłonach. Miękkie, przypominające welur tapicerowanie za łóżkiem wzmaga poczucie przytulności, a jednocześnie tłumi hałasy dobiegające z zewnątrz. Wszystkie ściany obłożone zostały materiałami o zróżnicowanej fakturze, podłogę zaś wyłożono puszystą wykładziną. Ujednoliconą gamę kolorystyczną przełamują lampki nocne marki Pallero, osobiście wybrane przez klientkę.

ŁAZIENKA
Klientce zależało na tym, aby w łazience stworzyć atmosferę spa. Efekt osiągnęłyśmy za sprawą połączenia surowych płytek o kamiennej strukturze z elementami w kolorze ciepłego dębu. Paski zamontowane na suficie nawiązują do dekoracji w salonie, tworząc dzięki temu spójną koncepcję projektową. Skojarzenia ze spa zostały przełamane za pomocą czarnej armatury nawiązującej do wnętrz o industrialnym charakterze.

Stosunkowo niewielka łazienka mieści w sobie prysznic typu walk-in, który wizualnie stapia się z tłem. Ponadto w pomieszczeniu zdołałyśmy wygospodarować przestrzeń na wygodną wannę. Toaleta celowo umieszczona została w głębi pomieszczenia, by nie skupiała na sobie zbyt dużej uwagi. Tym samym przy wejściu, a zatem w sąsiedztwie wanny i umywalki, wypracowałyśmy wolną przestrzeń umożliwiającą komfortowe korzystanie z wyposażenia łazienki.

Klientce zależało na wprowadzeniu dobrego oświetlenia do makijażu – w odpowiedzi na tę potrzebę zaprojektowałyśmy szafkę wiszącą, w której pomiędzy frontami poprowadzone zostało oświetlenie led. Przestrzeń do przechowywania znajduje się ponadto w szafce pod umywalką, wyposażonej między innymi w specjalną, niską szufladę przygotowaną z myślą o kosmetykach do makijażu.

KORYTARZ
Realizacja definiuje swój charakter już od samego wejścia. Ściany korytarza, pokryte naturalnym fornirem kamiennym, prowadzą dalej, ukazując wysoką zabudowę stolarską w kolorze ciepłego dębu oraz lustro sięgające sufitu. Drzwi zlicowane z frontami szaf skrywają zaś wejście do garderoby.

 

Typ: mieszkanie w budynku wielorodzinnym
Lokalizacja: Gdynia
Powierzchnia: 68 m²
Rok realizacji: 2019
Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Hanna Kozicka
Fotograf: kroniki.studio || http://www.kroniki.studio