IMG_9628

Projekt tego skromnego lokalu jest dziełem młodej pracowni mode:lina architekci działającej w Poznaniu. Jej założycielami i głównymi architektami są Paweł Garus oraz Jerzy Woźniak – młodzi architekci, którzy nie ukończyli jeszcze 40 roku życia. 

Realizujący swoje pasje i wizje każdego dnia we własnej pracowni architektonicznej w Poznaniu wraz z innymi młodymi architektami, oraz studentami architektury. Projektanci ze studia mode:lina architekci w swojej zaledwie kilkuletniej działalności projektowej osiągnęli wiele. Zdobyli kilka wyróżnień w międzynarodowych i krajowych konkursach oraz doczekali się wielu publikacji poświęconych ich twórczości w polskich i zagranicznych mediach.

Bartkowscy to rodzinna piekarnia, której historia sięga aż 1927 roku. Obecnie istnieje aż 18 punktów tej marki w całym Toruniu. W 2014 roku, we współpracy z pracownią mode:lina architekci, właściciele stworzyli wnętrze nowego lokalu na Alei Solidarności z unikatowym charakterem – Doppio Cafe Bistro. Spotkanie z niemal 100-letnią historią rodzinnego zakładu było ogromną inspiracją przy tworzeniu projektu. Zapach świeżo wypieczonego chleba, ogromne piece oraz stare blachy cukiernicze ułatwiły pracę projektantom. Wnętrze nowego lokalu to synteza tradycji z nowoczesnym designem. Stare, spatynowane blachy cukiernicze zyskały drugie życie jako dekor ścienny oraz abażury. Tradycyjny klimat wprowadzono dzięki elementom nawiązujących kształtem do pieców piekarskich, oraz zestawieniu naturalnego drewna z białymi szkliwionymi płytkami. Lada oraz elementy oświetlenia wykonano z pieczołowicie dobranego drewna przypominającego drewno używane do palenia w piecach. Całości dopełnia biało-czarna posadzka, która nawiązuje do tradycyjnej sklepowej „szachownicy”.

NAZWA: Doppio Cafe Bistro / Piekarnia Bartkowscy
modelina-architekci.com/pivotx/?e=453
piekarniabartkowscy.pl
facebook.com/doppiocafebistro
PROJEKT : mode:lina architekci architecture studio (Paweł Garus & Jerzy Woźniak)
ARCHITEKCI: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Justyna Wasiluk, Kinga Kin
DATA UKOŃCZENIA: September 2014 / Wrzesień 2014
LOKALIZACJA: Toruń
POWIERZCHNIA: 60 m2
ZDJĘCIA: Marcin Ratajczak (pfmarcinratajczak.fott.pl)