Lato w Polsce zbliża się wielkimi krokami, dlatego postanowiliśmy wam zaprezentować elegancką kawiarnię, która powstała w XIX-wiecznej kamienicy na przedmieściach australisjkiego miasta Brighton. Lodziarnia inspirowana modernizmem została zaprojektowana przez studio Ewart Leaf. 

Little Sky, czyli 140-metrowa lodziarnia inspirowana modernizmem została otwarta na przedmieściach miasta Brighton niedaleko australijskiego Melbourne. Projektanci z pracowni Ewart Leaf zaproponowali stworzenie we wnętrzu kolorowej, ale eleganckiej cukierni z lodami, która będzie zachęcała klientów do wejścia swoimi ciepłymi kolorami.

Dodatkowego uroku dodaje fakt, że lodziarnia Little Sky powstała w budynku z XIX wieku, którego architektura w sposób estetyczny koresponduje z krzykliwym, ale stonowanym wnętrzem kawiarni. Głównym punktem orientacyjnym w Little Sky jest długa, pokryta bladoniebieskimi kafelkami lada, która stanęła na przeciwko ciągnącej się na całej długości lokalu dębowej ławy. Stoliki wykonane zostały z cienkich paneli wykonanych z lastryko. Ściany lodziarni pomalowane zostały na kremowe odcienie bieli i pomarańczy, które mają imitować kolory sprzedawanych lodów.

Dodatkowo pracownia odrestaurowała szorstkie betonowe posadzki i ceglane powierzchnie budynku, kontrastując je z błyszczącymi elementami wyposażenia, takimi jak uchylna lada serwisowa obłożona głęboko niebieskimi płytkami.

„Dbałość o detale została osiągnięta wyłącznie dzięki zaangażowaniu lokalnych rzemieślników. Bez ich wsparcia nie udałoby się uzyskać takiego efektu, a jednocześnie dzięki nim, udało się znacznie ograniczyć ślad węglowy powstający przy transporcie podzespołów” – dodają architetekci z Ewart Leaf. 

Cała stolarka i meble zostały wykonane specjalnie na potrzeby projektu przez sieć lokalnych producentów. Lokalnie produkowany etos rozciąga się nawet na mniejsze elementy, takie jak różowo-białe ceramiczne miseczki, które służą do podawania lodów oraz drewniane stojaki na wafelki, które zostały wykonane ręcznie z okrawków drewnianej ławki.

Studio stwierdziło, że bierze pod uwagę wpływ na środowisko naturalne każdego elementu w przestrzeni, od wyposażenia po opakowanie. Przykładem mogą być kubki na wynos, które są wykonane z papieru z recyklingu, a większość wyrobów szklanych została ocalona z lokalnego sklepu charytatywnego.

Czytaj też: Wnętrza | Cegła | Ekologia | Restauracja

źródło: Ewart Leaf