Ground to ekologiczny znicz, który został w całości wykonany z biodegradowalnego materiału z odpadów żywieniowych. Dzięki temu po wykorzystaniu można go po prostu wyrzucić – rozłoży się w kilka tygodni.

Znicz Ground to projekt znicza opracowany przez Klaudię Ginter. Pracę nad tym projektem Klaudia rozpoczęła na Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku w Pracowni Projektowania Produktu. Celem było opracowanie użytecznego produktu, którego obróbka nie będzie szkodzić środowisku.

Szukając rozwiązania projektantka eksperymentowała z odpadami roślinnymi, szukając jednocześnie ich spoiwa. Inspiracją dla niej była między innymi metoda klejenia łodzi przez wikingów. Substancja na bazie kazeiny musiała być wodoodporna i wytrzymała.

Istotny był dla mnie fakt wykorzystania odpadów, tak więc spoiwem stały się przetworzone początkowo w domowych warunkach odpady żywieniowe, które mogłyby zostać wyrzucone – opisuje Klaudia Ginter.

ekologiczny znicz

Spoiwem stał się sfermentowany nabiał, a odpady z wytłoku oleju, czyli makuch roślinny i łupiny orzecha włoskiego odpowiadają za wytrzymałość produktu. Zanim znicz wyrzucimy można wykorzystać go kilkukrotnie – pierwotny wkład można uzupełnić zastępczym. Wkład stanowi to węza pszczela i bawełniany knot.

Ekologiczny znicz ma prostą formę, tak aby można było powielać ją przy pomocy prostej prasy. Forma była uzależniona od chęci zminimalizowania również procesów produkcyjnych, aby emisji CO2 nawet przy produkcji było jak najmniej. Znicz jest czasowo odporny na wpływ warunków atmosferycznych, a także ulega procesowi kompostowania. Po wykorzystaniu można go więc wyrzucić do pojemnika na odpady organiczne lub zakopać w ziemi.

Proces kompostowania nowego materiału został przetestowany w Gdańskim Zakładzie Utylizacyjnym. Projekt został wyróżniony w ogólnopolskim konkursie „Up-Cykle 2020” organizowanym przez ZUT.

Czytaj też: EkologiaCiekawostkiOpakowaniaNaczynia| WhiteMAD na Instagramie

źródło: Klaudia Ginter