W leżącym pod Poznaniem Borówcu zbudowano dom autorstwa pracowni mode:lina™. Forma domu – dwie bryły ze spadzistym dachem oraz „wbita” w nie asymetryczna kostka garażu, to współczesna interpretacja tradycyjnego stylu. Uzupełniają go proste, surowe materiały jak cegła, beton oraz blacha w odcieniach szarości.

Ściana od strony ulicy ma mało okien, dzięki temu chroni mieszkańców przed hałasami i zapewnia im poczucie intymności i bezpieczeństwa, które dodatkowo potęguje specjalne ogrodzenie. Stąd pomysł na nazwę domu, czyli Fence House. Kształt budynku podyktowany został przez jego funkcję. Domownicy, czyli rodzice i dwójka dzieci, chcieli mieszkać niezależnie – stąd pomysł na podzielenie bryły budynku na dwie części. Oddzielne strefy na piętrze pozwalają dorosłym cieszyć się spokojem, a dzieciom szaleć do woli we własnym „domku”.

Parter budynku to część wspólna wszystkich mieszkańców. Zajmuje go wyjątkowa kuchnia wysunięta w głąb ogrodu oraz wielki salon z antresolą, sięgający poddasza. Nietypowym elementem jest okno w korytarzu, które eksponuje wyjątkowy samochód właściciela. Architekci zaprojektowali dla niego specjalną przestrzeń we wnętrzu grafitowej kostki-garażu.

Salon to duża otwarta przestrzeń, w której kluczową rolę grają wielkie i nieregularne okna odsłaniające otoczenie lasu. Najbardziej interesującą częścią salonu jest antresola z biblioteką. Regały biblioteki zostały zbudowane ze starych belek stropowych jednej z poznańskich kamienic. Zupełnie przypadkowo dom okazał się być sąsiadem już istniejącego House On The Rocks.

Nazwa: Fence House
Projekt: mode:lina™
www.modelina-architekci.com
Zespół: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin
Rok: 2016
Lokalizacja: Poznań, Poland
Powierzchnia: 290 m kw
Zdjęcia: Marcin Ratajczak (www.pfmarcinratajczak.fott.pl)
Film: Marcel Dezor (www.marceldezor.com)