W lipcu na Bulwarze Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego stanęła nowa instalacja miejska. „Iloczyny“ Izabeli Bołoz to trzeci, po „Zielonych Pagórkach“ i „Długim Pikniku“ punkt na trasie gdyńskiego szlaku rekreacyjnego Trawa do Rzeczy. Projekt organizowany jest przez Centrum Designu Gdynia.

Celem inicjatywy Trawa do Rzeczy jest tworzenie szlaku rekreacyjnego, prowadzącego przez parki i zielone skwery w gdyńskim Śródmieściu, gdzie design zajmuje swoje stałe miejsce. Za jego sprawą Centrum Designu Gdynia dąży do wykreowania przestrzeni sprzyjających integracji i kreatywnej zabawie, przypominając jednocześnie o zaletach wypoczynku na trawie. Inauguracja projektu miała miejsce w 2013 r. w Parku Rady Europy, gdzie zgromadziliśmy się wokół 14-metrowego stołu „Długi Piknik“. Trzypoziomowy mebel do dziś zachęca gdynian do wspólnych posiłków wśród miejskiej zieleni. Rok później Skwer Sue Ryder został wzbogacony o zespół trzech pagórków sprzyjających rekreacji. W tym roku na Bulwarze Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego stanął kolejny obiekt małej architektury odpowiadający na potrzeby zarówno najmłodszych, jak i nieco starszych mieszkańców Gdyni.

Oficjalne otwarcie „Iloczynów“ odbyło się 30 lipca podczas pikniku Trawa do Rzeczy, któremu towarzyszyły warsztaty dla dzieci i zajęcia z jogi. Barwna instalacja wpisała się w nadmorski krajobraz, stając się strefą wypoczynku i rozrywki. Modułowa konstrukcja pobudza dziecięcą wyobraźnię i zaprasza do spontanicznej zabawy, podczas gdy spragnionym wytchnienia służy jako tradycyjny mebel miejski. Prototyp „Iloczynów“ powstał na potrzeby festiwalu Gdynia Design Days 2014, którego hasłem było „MIASTO+“. Izabela Bołoz wyjaśnia, w jaki sposób tożsamość miejsca wpłynęła na jej projekt: Zainspirowała mnie modernistyczna architektura miasta, bardzo charakterystyczna dla Gdyni. Istotnymi cechami tej architektury, pozbawionej jakichkolwiek ornamentów, są forma  i geometria. Architekci często w niespodziewany sposób łączyli ze sobą bryły, jednocześnie zachowując lekkość budynków. W swoim projekcie chciałam uwydatnić zjawisko przenikania się brył, gry z geometrią.  „Iloczyny“, tworząc nową przestrzeń, sprzyjają swobodnej integracji, o czym świadczy pozytywny odbiór projektu prezentowanego na międzynarodowych wydarzeniach takich jak Milan Design Week 2015.