Mieszkanie w Gdyni zaprojektowali architekci z pracowni em2 Pracownia Projektowa. Zlokalizowane jest na jednym z nowych osiedli i otoczone jest lasem.

Jego projekt powstał dla młodego małżeństwa oraz ich psa o imieniu Chitos, którego właściciele przygarnęli z miejskiego schroniska. W sumie powierzchnia mieszkania wynosi 60 m kw. i znajduje się na najwyższej kondygnacji budynku. Architekci musieli na tej powierzchni zmieścić salon z kuchnią, sypialnię oraz pokój, który na co dzień będzie służył jako pracownia, a w razie potrzeby zmieni się w pokój gościnny. W mieszkaniu znalazła się też garderoba i łazienka.

Naszym celem było stworzenie przestrzeni wygodnej i nowoczesnej i oczywiście miłej dla oka. Od początku Inwestorzy postawili na piękno i jakość materiałów wykończeniowych, wspólnie wybraliśmy szczotkowaną dębową deskę podłogową, barwioną na kolor kasztanowy – mówią architekci, którzy zaprojektowali mieszkanie w Gdyni.

Drugim ważnym materiałem wykończeniowym nadającym wnętrzu charakter są odważne nowoczesne płytki z wyraźnymi szarymi żyłami przypominającymi marmur. Ściany w kolorze bieli i delikatnej szarości ozdobione sztukaterią, stanowią lekkie klasyczne tło dla mebli i innych elementów wyposażenia. Na osi holu w centralnym punkcie salonu znajduje się okrągły stół z krzesłami nad którym zawieszono elegancką lampę Flos Semi Pendant w złotym kolorze.

We wnętrzu pojawia się też kolor czarny, który w połączeniu z bielą i szarością wprowadza do sypialni mocny kontrast, który dodaje głębi niewielkiemu pomieszczeniu.

Czytaj też: Wnętrza | Gdynia | Lampa | Marmur

źródło: em2 Pracownia Projektowa