Projekt budynku powstał w pracowni architektonicznej Z3Z Architekci. Położony jest na jednym z podmiejskich osiedli. Życzeniem właścicieli było zamieszkać w budynku odpowiadającym na ich potrzeby oraz takim, który ma czystą i czytelną formę opartą o minimalizm.

Atutem budynku ma być wygoda użytkowania. Zaprojektowany został tak, aby optymalnie doświetlać wnętrze i optycznie powiększać przestrzeń. Projekt przewiduje budowę domu na dość wąskiej działce.

Z3Z Architekci zaplanowali na parterze powstanie strefy dziennej, której powierzchnia wyniesie 80 m kw. Części dziennej towarzyszy przeszklona klatka schodowa. Strefa ta składa się z salonu i jadalni, które od tarasu i ogrodu oddzielają jedynie przesuwane drzwi ze szkła. Po ich rozsunięciu odkryty zostaje potencjał budynku – strefy wizualnie łączą się i uświadamiają użytkowników, w jak dużym domu przebywają. Powierzchnia całego budynku wyniesie 257 m kw.

Piętro składa się z sypialni, pokoi dla dzieci, dwóch łazienek i gabinetu. Całość ma prostą, białą elewację. Taka forma domu wynika z rzeźbiarskiego potraktowania rozwiązań. W efekcie powstał projekt domu o indywidualnym charakterze. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem realizacja domu rozpocznie się w 2020 r.

źródło: Z3Z ARCHITEKCI (www.z3zarchitekci.pl)