„Leniwy dom” to projekt dużego domu, który zaprojektował architekt Petr Janda. Budynek znajduje się w mieście Zlin w Czechach.

Budynek powstał dla osób, którzy cenią dobrą architekturę i design. Projektowanie domu architekci rozpoczęli od centralnego punktu, umieszczając funkcje do rekreacji na obrzeżach zabudowy. W ten sposób chcieli połączyć dom z otoczeniem i zachęcić mieszkańców do korzystania z możliwości wypoczynku na świeżym powietrzu. Takie podejście do projektowania powtarza się wewnątrz budynku. Wewnętrzna część wspólna ciągnie się aż na zewnątrz, a części prywatne umieszczone zostały w skrajnych punktach domu.

Architekt określił dom mianem „Lazy House”, słowo „Lazy” w tym przypadku odnosi się do dzielnicy miasta Zlin, jednak nam podoba się angielskie rozumienie tego słowa, wszak otoczenie takiej architektury zachęca do błogiego wypoczynku.

Budynek powstał na osiedlu domów jednorodzinnych, które stanowi nową dzielnicę miasta. Wcześniej znajdowały się tutaj ogródki działkowe. Osiedle znajduje się na wzniesieniu co wykorzystali architekci. Dom usytuowali w taki sposób, aby z jego okien można było podziwiać dolinę i panoramiczny widok na Zlin. Niższa kondygnacja budynku została zatopiona w skarpie. Ten zabieg sprawił, że dom oglądany od południa wygląda jak skromny budynek parterowy. Główne wejście umieszczone zostało zatem na pierwszym piętrze. Północna część zdradza jednak willowy charakter budynku, który podkreślony został nadwieszoną częścią piętra, które tworzy zadaszenie tarasu.

leniwy dom

„Leniwy dom” w zachodniej części ma osobny apartament dla gości. Najczęściej korzystają z niego rodzice właścicieli. Do tego pokoju można wejść korzystając z osobnych drzwi, nie zakłócając spokoju pozostałych domowników.

Aby jeszcze bardziej umożliwić domownikom obcowanie z naturą dach budynku pokryty został zielenią. Ciekawych rozwiązań jest więcej. W ogrodzie zbudowano winiarnię, która umieszczona została pod powierzchnią ziemi. Jej wnętrze wyglądem przypomina małą galerię sztuki. Dodatkowo mieszkańcy mogą korzystać z basenu.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Elewacja | Sypialnia | Szkło | Drewno | whiteMAD na Instagramie

fot. BoysPlayNice, www.boysplaynice.com