Kamienna stodoła z gniazdem dla jaskółek – to nasze określenie dla przemiany stodoły w małej wiosce w południowych Czechach. Celem architektów Adéli Křížkovej oraz Tomáša Kovalčíka, którzy pochodzą z Czech, jednak od kilku lat mieszkają w Krakowie było zachowanie oryginalnych elementów obiektu. Stodoła należy do dawnego folwarku południowo-czeskiego, w skład którego wchodzą jeszcze dwa inne budynki. 

Życzeniem inwestora było stworzenie przestrzeni do wspólnych spotkań oraz zaadaptowanie pozostałej powierzchni do celów gospodarczych. Zamysłem było pozostawienie głównej, otwartej strefy i umieszczenie w niej paleniska, przy którym będzie spędzała czas rodzina i przyjaciele. Tak powstała nowoczesna kamienna stodoła, która genialnie łączy zastaną zabudowę gospodarską z nowoczesnym myśleniem architektonicznym. 

Plan stodoły oparty jest na pierwotnym układzie. Został podzielony na pojedyncze pomieszczenia kamiennymi murami, które w dużym stopniu zachowały się w oryginalnym stanie. Poza uzyskaniem przestrzeni dziennej nie zabrakło miejsca na magazyn narzędzi, warsztat i łazienkę. 

Elewacja oparta jest na oryginalnych podziałach i otworach, które uzupełniono o nowe, estetyczne wypełnienia. Kamień stał się głównym budulcem stodoły, a otwarty ogień sercem przestrzeni. Istniejące kamienne mury zostały oczyszczone i precyzyjnie zafugowane.

„Uzupełnieniem całości jest stara, ceglana podłoga oraz meble i elementy ślusarskie wykonane na zamówienie, w tym duże i klasyczne okna, oświetlenie centralne, schody oraz kuchnia. Warto zaznaczyć, iż przy projekcie współpracowali rzemieślnicy z okolicy, począwszy od firmy budowlanej po metalurgów i stolarzy. Z naszego punktu widzenia ten zespół miał największy wpływ na ostateczny efekt rekonstrukcji stodoły.” – mówi Tomáš Kovalčík

Istotną kwestią w projekcie było dla architektów odpowiednie rozprowadzenie naturalnego światła. Poprzez zastosowanie przezroczystej dachówki otrzymano we wnętrzu stałe północne światło, które uzupełnia zmienne południowe światło, wpadające do wnętrza przez wielkoformatowe okna. Perforowane drzwi przesuwne umożliwiają zabawę światłem poprzez dozowanie promieni słonecznych przechodzących przez duże okna. Sztuczne oświetlenie, pomimo wielu źródeł, ma łagodne natężenie, a dzięki indywidualnym obwodom można stworzyć wyjątkową atmosferę.

Zachowane jaskółcze gniazdo stało się inspiracją do stworzenia kolejnego, ciepłego gniazda – tym razem dla ludzi, którzy siedzą razem przy kominku, jedzą obiad przy stole lub oddają się błogiemu lenistwu.

Czytaj też: Czechy | Polska | Architektura | Metamorfoza | Wnętrza | Cegła | Renowacja

Architekt
Adéla Křížková www.adelakrizkova.cz
Tomáš Kovalčík www.tomaskovalcik.cz

Zdjęcia
Vojtěch Veškrna www.veskrna.cz