Klimatyczne mieszkanie w sercu Wrocławia zlokalizowane jest w odrestaurowanej, zabytkowej, przedwojennej kamienicy. Projekt wnętrz, stworzony przez wrocławskie biuro Kohlrabi, zakładał nowy układ funkcjonalny, który miał na celu otworzenie i połączenie przestrzeni poszczególnych stref, przy jednoczesnym uzyskaniu jak największej powierzchni ukrytego przechowywania. Inwestorom zależało na wnętrzu klasycznym i funkcjonalnym.

Dla podkreślenia historii miejsca, architekci zdecydowali się na naturalne materiały i złamaną biel na ścianach. Jest tu sporo drewnianych elementów, począwszy od jodełki francuskiej na podłodze, ramiakowej, dębowej kuchni, czy jesionowych drzwi i drewnianych mebli. W całym mieszkaniu odtworzona została sztukateria. Przełamaniem klasycznego wnętrza są nowoczesne wielkoformatowe kafle, cienkie blaty kuchenne z płyty kompaktowej w głębokim macie, metalowy regał, ale przede wszystkim odważne wprowadzenie ciemnych, matowych kolorów na ścianach.

Przedpokój i fragment salonu został w całości pomalowany w głębokim zielonym kolorze. W połączeniu z wysokimi taflami luster, wąski korytarz sprawia niepowtarzalne złudzenia przestrzeni. W salonie powstała dodatkowa ściana, która ukrywa wysoką zabudowę kuchni, a jednocześnie stanowi dekoracyjny element pomieszczenia. Na przeciwko stanęła bordowa kanapa, a w narożniku biurko z regałem na kwiaty. Kuchnia stanowi dekoracyjne tło salonu ze swoją nasyconą zielenią i mosiężnymi dodatkami.

Za wysokimi przesuwnymi drzwiami kryje się ciemno niebieska nastrojowa sypialnia. Dla wprowadzenia większej ilości światła, połowa szafy również wykonana została z wysokich luster. Za ukrytymi drzwiami znajduje się łazienka. To wyjątkowe miejsce w mieszkaniu. Podwodny motyw roślinny na tapecie zestawiony został z blatem terrazzo, ryflowanymi płytkami i naturalną, ciemną kolorystyką. Na lustrze i licznych lampach wprowadzone zostały nieregularne obłe kształty. 

Specjalnie dla tego mieszkania powstało kilka unikatowych elementów. Przede wszystkim drewniane drzwi z ryflowanym szkłem, ale także kilka dodatków z patynowanego mosiądzu. Uchwyty drzwi przesuwnych, uchwyty w przedpokoju czy okładzina z blachy mosiężnej na szafkach w kuchni to autorskie projekty architektów z Kohlrabi. Biurka obłożone zostało drewnianymi, bejcowanymi półwałkami. Regał na kwiaty, półka na książki i półki pod prysznicem wykonane zostały w całości ze stali.

Czytaj też: Wrocław | Architektura | Wnętrza | Polska | Meble | Kamienica | Detal

Tytuł: Klimatyczne mieszkanie w sercu Wrocławia
Autorzy projektu: Filip Symonowicz i Amelia Symonowicz
Biuro: Kohlrabi
Strona biura: Kohlrabi.pl
Realizacja: 09.2019
Zdjęcia: Stanisław Zajączkowski