Wnętrze zaprojektowali architekci z pracowni MMOA. Powstał dom dla miłośników roślin, w którym zieleń odgrywa ogromną rolę. Dom choć zbudowany ponad 30 lat temu, dzięki przemyślanym zmianom stał się atrakcyjną przestrzenią do życia.

Budynek o powierzchni 340 m2 wyróżnia charakterystyczna bryła z jedną ścianą w formie łuku. Piętro w postaci antresoli sprawia, że wnętrze domu jest przestronne i otwarte – wrażenie to potęgują duże okna, które sprawiają, że przestrzeń jest widna, pełna naturalnego światła.

Architekci z pracowni MMOA zastosowali jasną i bardzo konsekwentną dla całego domu paletę barw. Na parterze, gdzie znajduje się otwarta część dzienna, dominuje duet bieli i czerni, jedynie ściana przy schodach prowadzących na antresolę została wykończona fornirem w jasnym odcieniu drewna – to wizualne nawiązanie i wprowadzenie do tego, co czeka nas na piętrze. Tam z kolei wiodące kolory to jasne drewno i biel, uzupełnione czarnymi akcentami. Dzięki zastosowaniu palety trzech kolorów, ale w różnych konfiguracjach, aranżacja całego domu jest spójna, choć wyraźnie część wspólna na parterze i prywatna na górze znacząco się od siebie różnią.

Część dzienna jest minimalistyczna, pełna prostych, geometrycznych kształtów. Podłoga na całej powierzchni została wykończona marmurowymi płytami. W części wypoczynkowej stanęły dwie wygodne, szare sofy. Wyjątkową ozdobą i jednocześnie akcentem kolorystycznym jest istna dżungla zielonych roślin, współgrająca z pięknym ogrodem za oknem.

Równie elegancka i stonowana jest aranżacja kuchni i jadalni. W parze z designem idzie funkcjonalność – dwa duże, podświetlane blaty robocze gwarantują odpowiednią ilość miejsca do przygotowywania rozmaitych potraw, a dobrze zorganizowana przestrzeń do przechowywania pomaga w utrzymaniu porządku. Zabudowa wzdłuż jednej ze ścian płynnie łączy strefę kuchni i jadalni, w której stanął duży okrągły stół z miejscem dla ośmiu osób. W tej przestrzeni umieszczono grzejniki Vasco Beams.

Szukaliśmy modelu możliwie smukłego o prostej formie, który kompozycyjnie wpasuje się w wąski fragment ściany w sąsiedztwie podświetlanego barku oraz chłodziarki na wino – mówi Marta Hausman-Dyląg z pracowni MMOA.

dom roślin

Strefa prywatna właścicieli – sypialnia połączona z garderobą i łazienką, znajdująca się na antresoli, zyskała również otwarty układ. W porozumieniu z inwestorami, architekci postanowiliśmy wyburzyć jedną ścianę sypialni, eksponując duże łóżko z baldachimem. Zlikwidowaną ścianę zastąpili ogromnymi drzwiami przesuwnymi z jasnego forniru dębowego, który konsekwentnie pojawia się w całym domu. Biały podświetlony sufit napinany nad klatką schodową oraz zastąpienie stalowych balustrad szklanymi, transparentnymi taflami dodatkowo otworzyło przestrzeń piętra.

Projekt autorstwa pracowni MMOA otrzymał pierwszą nagrodę w 12. edycji konkursu VASCO INTEGRACJA w kategorii projekt zrealizowany. Najlepszą realizację wyłoniono spośród przeszło 200 zgłoszeń. Architekci z MMOA: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg oraz Katarzyna Wichary będą gośćmi specjalnymi podczas webinarium OKK Design 28 czerwca o godz. 12.00.

Czytaj też: Wnętrza | Dom jednorodzinny | Metamorfoza | Minimalizm | whiteMAD na Instagramie

fot. Janina Tyńska, źródło: VASCO