Projekt Oazy zieleni przygotował student Łukasz Modrzejewski, który zwyciężył w konkursie zorganizowanym przez prezydenta Mielca. Park miałby powstać między blokami z PRL na osiedlu Lotników.

Zadaniem uczestników konkursu było opracowanie koncepcji zagospodarowania terenów zielonych na osiedlu Lotników. W konkursie mogli brać udział studenci i absolwenci kierunków związanych z architekturą i urbanistyką. Obszar, który mieli zaprojektować obejmuje wyłączoną dla ruchu kołowego ulicę Tańskiego i trawiaste tereny pośrodku osiedla.

Miejscy urzędnicy planują, że zaniedbana przestrzeń między blokami stanie się atrakcyjnym terenem do relaksu i rekreacji. Uczestnicy konkursu w swoich koncepcjach musieli uwzględnić tężnię solankową, fontannę posadzkową, siłownię zewnętrzną i zaprojektować oświetlenie terenu. Zwycięski projekt wybrało jury złożone z władz miasta, miejskich urzędników i przedstawiciela rady osiedla. Zwycięska praca ma posłużyć jako inspiracja do przygotowania projektu inwestycji.

W konkursie zwyciężył projekt koncepcyjny przygotowany przez Łukasza Modrzejewskiego, studenta Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej, który w swojej koncepcji nawiązał do lotnictwa i przemysłu lotniczego, z którego słynie Mielec.

Podzieliłem ten teren pasami nawiązującymi swoimi proporcjami do pasów lotnisk. Pasy przebiegają w równych odstępach prostopadle przez ulicę Tańskiego, są kontynuowane na działce obok szkoły i pokrywają istniejący teren zielony. Całościowe potraktowanie zakresu opracowania umożliwiło mi ujednolicenie i wprowadzenie wspólnej narracji dla dość chaotycznego w swoich granicach zakresu  – opowiada autor.

Młody architekt podzielił projektowany teren poprzez wprowadzenie czytelnych linii funkcjonalnych. Stworzył wyraźną siatkę, z której wydzielił pola. Fragmenty te będą dostosowane do poszczególnych funkcji. Atutem takiego rozwiązania jest możliwość budowy Oazy zieleni poszczególnymi etapami – mieszkańcy mogliby szybko zyskać pierwsze fragmenty zielonych terenów, z których mogliby korzystać, czekając na realizację kolejnych.

Pierwszy etap miałby objąć metamorfozę obszaru przy ulicy Tańskiego. Łukasz Modrzejewski proponuje, by wymienić tam nawierzchnię, wprowadzić poprzeczne pasy z jaśniejszej kostki, posadzić nową zieleń i ustawić meble miejskie – w ten sposób powstanie ulica wolna od ruchu samochodowego. Drugim etapem byłaby budowa deptaku położonego prostopadle do ulicy Tańskiego. Deptak przechodziłby aż do alei Ducha Świętego. To szeroki, reprezentacyjny trakt, obsadzony drzewami, z którego korzystać mogliby spacerujący, rowerzyści i rolkarze. Na osi znalazłby się niewielki skwer i tężnia solankowa w centralnej części.

oaza zieleni

Największą pustką wśród terenów zielonych byłby plac osiedlowy. Otoczony zielenią dawałby możliwość organizacji rożnych wydarzeń w skali osiedla – jarmarków, festynów czy koncertów. Centralny punkt stanowiłaby fontanna posadzkowa, a poprzez podniesienie terenu po obu stronach placu powstałaby naturalna „widownia”, a ta przestrzeń zostałaby oddzielona od hałasu ulicy i terenów sportowych – dodaje autor projektu.

Całość mają uzupełniać tereny sportowe w pobliżu Liceum Mistrzostwa Sportowego – boisko wielofunkcyjne, górka saneczkowa, siłownia plenerowa i skatepark. Nachylenie terenu umożliwia budowę trybun, z których można śledzić zmagania zawodników na boisku.

Dodatkowo projekt przewiduje budowę placów zabaw oraz publicznych ogrodów osiedlowych, na których będą rosnąć drzewa owocowe.

Specjalnie dla tego projektu student zaprojektował meble miejskie, których łukowate elementy nawiązują do kształtów aeronautycznych.

Czytaj też: Ekologia | Zieleń | Park  | whiteMAD na Instagramie

źródło: Łukasz Modrzejewski