Mieszkanie przy ulicy Mostowej w Krakowie / One Desk

Mieszkanie przy ulicy Mostowej w Krakowie, czyli eklektyzm w subtelnym wydaniu.

Mieszkanie przy ulicy Mostowej w Krakowie zaprojektowane zostało przez architektów z pracowni One Desk. Co ciekawe, architekci, zanim przystąpili do projektowania mieszkania, znali już jego wnętrze. “Nasza znajomość z mieszkaniem na krakowskim Kazimierzu rozpoczęła na długo, zanim jego właściciele zgłosili się do naszej pracowni z prośbą o projekt wnętrz. Znaliśmy to mieszkanie, a w zasadzie jeden konkretny kadr bardzo dobrze. Poprzedni właściciele mieli bowiem imponująca bibliotekę, sięgającą wysokiego na prawie 4 metry sufitu, widoczną z poziomu ulicy, która była naszą codzienną drogą do domu. Sekretnie zerkając w kierunku okna fantazjowaliśmy o tym jak wygląda reszta mieszkania. Jakie było nasze zdziwienie, kiedy kilka lat później okazało się, że możemy nie tylko zaspokoić naszą ciekawość, ale też zaaranżować je na nowo.” – tłumaczą przedstawiciele One Desk. 

Mieszkanie przy ulicy Mostowej, podobnie zresztą jak kamienica i cała okolica, w której się znajduje, miało niesamowity klimat. Mając taką bazę projektową, punktem wyjścia do pracy nad tą przestrzenią było założenie „Primum non nocere”, czyli „Po pierwsze nie szkodzić”. Najtrudniejszym zadaniem projektowym, przed którym stanęli projektanci, było otwarcie dość ciasnej i ciemnej przestrzeni strefy dziennej i odpowiednie jej doświetlenie. Usunięcie ściany pomiędzy salonem a kuchnią okazało się niewystarczające, wciąż pozostawało uczucie ciasnoty.

“Zaproponowaliśmy więc wybicie dodatkowego otworu pomiędzy salonem, a sypialnią w miejscu niszy ściennej, w której niegdyś znajdował się piec kaflowy. Żeby uniknąć bezpośredniego wejścia z salonu do sypialni, powstał na styku tych przestrzeni dodatkowy korytarz, w którym ponadto znalazło się miejsce na domowe biuro, spiżarkę i dodatkową szafę. W ten sposób udało się powiązać optycznie przestrzeń salonu z resztą mieszkania i uzyskać pośredni dostęp do okien w sypialniach. Ważnym elementem było też zachowanie dostępu do zachodniego światła, które do mieszkania wpadało przez okno tuż przy drzwiach wejściowych. Chcąc oddzielić strefę holu wejściowego od kuchni, nie pozbawiając salonu wyjątkowo malowniczego, bo przefiltrowanego przez liście drzewa stojącego na dziedzińcu światła, zaproponowaliśmy szklano-stalową ścianę, luźno nawiązującą podziałami i kolorem do charakterystycznej stolarki kamienicznych werand.” – tłumaczą architekci


Najbardziej charakterystycznym elementem formalnym wnętrza są jednak dwa wysokie, niemal monumentalne otwory ścienne zwieńczone łukami. Jednym z nich, jest wspomniany już dodatkowy otwór pozwalający uzyskać dodatkowe, pośrednie doświetlenie części dziennej.  Zwieńczenie zarówno nowego otworu jak i istniejącego przejścia łukiem okazało się słuszną architektoniczną intuicją bowiem podczas prac budowlanych odkryto w tych miejscach oryginalne, ceglane przesklepienia.

Użyte w projekcie materiały, takie jak dębowy parkiet układany w jodełkę czy dwuskrzydłowe białe drzwi, nawiązują do klasycznego, XIX-wiecznego wnętrza mieszczańskiego. Przełamaniem dla klasycznych elementów jest kolor, czasem pastelowy i delikatny, miejscami intensywny i głęboki, jak burgund na zaprojektowanej na zamówienie komodzie czy ultramaryna w niszy wejściowej.

Jednym z najbardziej przykuwających uwagę kolorów jest jednak złoto mosiężnych frontów kuchennych. Właściciele, niezwykle zdeterminowani, by projekt zrealizować najwierniej jak to możliwe, zlecili ich wykonanie aż w Bieszczadach, a następnie sami dopracowali, testując najróżniejsze metody postarzania mosiądzu. Zaangażowanie właścicieli było zresztą istotną częścią całego procesu projektowego: ich wrażliwość była niezwykle cenna na etapie koncepcyjnym, determinacja pozwoliła natomiast koncepcje zamienić w rzeczywistość.

Metryka projektu: 
Nazwa pracowni: One Desk (https://one-desk.pl/pl/)
Nazwa projektu: Mieszkanie przy ulicy Mostowej
Lokalizacja: Kraków
Fotograf: Studio Migdał (https://migdalstudio.com)
Metraż: ok. 74 m²
Ilość pomieszczeń: 5
Rok projektu: 2020
Rok realizacji: 2021
Styl w jakim został wykonany projekt: eklektyzm

Czytaj też: Architektura w Polsce | Wnętrza | Apartament | Eklektyzm | Socrealizm | Kraków

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły