Mieszkanie w powojennej kamienicy w Warszawie znajduje się przy ulicy Mokotowskiej, niedaleko Placu Zbawiciela. Właścicielami jest para młodych ludzi, która stosunkowo niedawno sprowadziła się do stolicy . Oboje byli bardzo zgodni, że mieszkanie ma być przytulne, nowoczesne  ale i „bez nadęcia” . Stary parkiet został połączony z nowoczesnym betonem. Drewniane klasyczne drzwi ze złotymi klamkami, wkomponowane między minimalistyczne zabudowy.

Ciepłe drewno zestawione zostało z ciemno-niebieską kuchnią. To zestawienie kolorów dało ton całemu wnętrzu. Mieszkanie zaprojektowali architekci z pracowni In.Architekci Pierwsza przy stole zasiadła „dama z łasiczką”. Obraz to pamiątka po poprzedniej właścicielce, starszej eleganckiej Pani, która mieszkała tam ponad 40 lat. Złota rama pojawiła się już później. Kolor frontów kuchennych, to efekt wielu prób i podejść. Musiał być idealny, ani za jasny, ani za ciemny, ani za szary ani nazbyt intensywny.

Dzięki otwarciu kuchni na salon, pomieszczenie odzyskało trochę światła. Sofa (Stits Liam) miała być duża i wygodna, nawet kosztem reszty wnętrza. Zdecydowaliśmy się, nie robić żadnej ciężkiej zabudowy nad szafką AGD. Na ścianie zawisły za to lekkie drewniane półki na delikatnych metalowych wspornikach. Fornirowana komoda, na której widać upływ czasu, to kolejna pamiątka po poprzedniej właścicielce, idealnie wkomponowała się w eklektyczny charakter wnętrza. Dała miejsce na różne osobiste dekoracje (plakat autorstwa Pawła Jońcy, stary analogowy aparat Kodak, drewniany robot Cubebot).

Zabudowa sypialni i przedpokoju została wykonana z białych frezowanych frontów, łóżko także na zamówienie z płyty w orzechowym fornirze. Ważnym akcentem w tym pomieszczeniu jest abstrakcyjny obraz autorstwa Pawła Iwaniuka, na którym można odnaleźć kolory z całego mieszkania. Obok łóżka pomarańczowe stołki polskiej marki Mara. Duża papierowa lampa i perski wełniany dywan kompozycyjnie domykają całość (widoczne na zdjęciu z przedpokoju). Maleńka łazienka, miała być jak pamiątka z podróży, stąd pomysł na obłożenie całego prysznica marokańskimi płytkami wykonywanymi ręcznie (dom Rustykalny). Mieszkanie w powojennej kamienicy w Warszawie robi wrażenie, ale nie przytłacza. Brawo!

Czytaj też: Wnętrza | Warszawa | Mieszkanie | Kamienica | Apartament | Polska

 

Tomo Yarmush / Photographer & Creative Consultant
Lokalizacja: ul.Mokotowska, Warszawa
Typ budynku: kamienica
metraż : 50 m2
meble/dekoracja:
krzesła – Fameg Nopp, sofa -Sits Liam, stolik kawowy/nocny- Mara ,
plakat -Paweł Jońca, obraz- Paweł Iwaniuk
Architekci: In.Architekci