Przymknięty od ulicy, otwarty na wnętrze. Założeniem projektu było stworzenie prywatnego azylu, miejsca w którym domownicy stawiają na relacje ze sobą i dorastającymi córkami. Dom zaprojektowali architekci z pracowni Moomoo Architects. 

Kiedy się zrozumie, że ten dom powstał dla jego domowników, to dużo łatwiej zaakceptować powściągliwe elewacje od strony podjazdu pozbawione prawie w całości okien… Nie jest to przypadek, a celowo projektowany zabieg stylistyczny, który jest rodzajem kontrastowego wprowadzenia do bardzo przeszklonego wnętrza z widokiem na las.

Największą niespodzianką dla ludzi, którzy po raz pierwszy przekraczają próg domu, jest niezadaszony dziedziniec z rosnącym drzewem w samym jego sercu. Jego atuty można podziwiać, aż z pięciu stref: holu głównego, salonu, strefy SPA, korytarza na piętrze oraz zadaszonego tarasu.

O architektach:
Moomoo to polska pracownia architektoniczna założona przez Jakuba Majewskiego i Łukasza Pastuszka. „Zostaliśmy uznani za jedno z 30 najlepszych biur architektonicznych na świecie. ARCHITECTS DIRECTORY WALLPAPER 2009 Realizowane projekty wykonawcze w ścisłej kooperacji z wykwalifikowaną kadrą projektantów branż budowlanych. Międzynarodowe doświadczenie pozwala na realizację wszelkich projektów prywatnych, usługowych i mieszkaniowych w Polsce i na świecie.” – czytamy na stronie architektów

Czytaj też: Architektura | Dom jednorodzinny | Polska | Polscy projektanci | Minimalizm

Lokalizacja: Dolny Śląsk, Polska
Data projektu/ realizacji: 2017/ 2019
Powierzchnia: 510 + 90 m2
Zespół projektowy: Jakub Majewski, Łukasz Pastuszka, Michał Jarzyna, Olga Fedzin
źródło: Moomoo Architects
zdjęcia:Grzegorz Pędzich