Muzeum Materiałów zaprojektowała Darya Biaketava, studentka Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej. Jej projekt zdobył wyróżnienie w międzynarodowym konkursie „Design a Museum for Materials” zorganizowanym przez UNI – internetową platformę skupiającą ponad 150 tys. architektów i projektantów z całego świata. 

Pomysł studentki był prosty. Koncepcyjny projekt muzeum zakładał budowę kilku osobnych budynków – każdy z pawilonów miałby inną konstrukcję, byłby zbudowany z innych surowców oraz jego przestrzeń byłaby poświęcona konkretnym materiałom. Organizatorzy chcieli, aby placówka poświęcona historii materiałów budowlanych nie działała jako wielka przestrzeń z eksponatami w gablotach, ale by już przez samą architekturę pokazywała dany surowiec wykorzystany w praktyce. W ten sposób organizatorzy zwracają uwagę na znaczenie materiału w architekturze. Muzeum miałoby zostać zbudowane w Barcelonie.

Jurorzy – czworo architektów z Hiszpanii – postanowili nagrodzić wyróżnieniem projekt Daryi Biaketavy, studentki Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej. Jej koncepcja „Muzeum haptyczne materiałów budowlanych w Barcelonie” była zarazem pracą dyplomową studentki, napisaną pod okiem promotor dr hab. inż. arch. Anny Bać, prof. uczelni z Katedry Architektury i Sztuk Wizualnych.

Autorka przeprowadziła szereg analiz uwarunkowań obszaru, który organizatorzy konkursu wyznaczyli na teren powstania muzeum. Obiekt miałby stanąć w Barcelonie, w północno-wschodniej dzielnicy miasta, której znaczną część zajmują przedsiębiorstwa i tereny przemysłowe. Niska zabudowa otoczenia sprawiła, że studentka postanowiła nie projektować wysokiego obiektu, a zdecydowała się na dwa budynki stałe i siedem pawilonów wystawowych. Co istotne – zaplanowane przez nią obiekty spełniałyby założenia architektury zrównoważonej.

Invest Komfort

Młoda architektka zakłada, że pawilony zostaną zbudowane kolejno z: „eko materiałów” (drewno + glina), szkła, drewna, kamienia, betonu, cegły i metalu.

W każdym z pawilonów poszczególne materiały byłyby prezentowane w formie prostego, klasycznego domu. Zarówno fasada, jak i wnętrze pawilonu powstałoby z jednego materiału, co pozwoliłoby odwiedzającym dobrze przyjrzeć się każdemu surowcowi i skupić tylko na nim. Przechodząc z jednego pawilonu do drugiego, łatwiej byłoby im dostrzec subtelne różnice, np. w temperaturze w środku czy rozchodzeniu się tam dźwięku, i określić, jak czują się w poszczególnych wnętrzach z innych materiałów – tłumaczy autorka projektu.

Część pawilonów miałaby konstrukcję szkieletową, co umożliwiałoby zmianę okładzin zewnętrznych i wewnętrznej ekspozycji – by muzeum stale się zmieniało. Gratulujemy zdobytego wyróżnienia!

Czytaj też: Ciekawostki  | Muzeum | Beton | Cegła | whiteMAD na Instagramie

źródło: Politechnika Wrocławska