Na tę informację czekaliśmy od wielu miesięcy! Kolejny wspaniały obiekt powstanie tuż nad brzegiem Wisły. Jest to kolejny projekt infrastrukturalny przeprowadzany przez Centrum Nauki Kopernik.

31 października 2018 roku obecna prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz wraz z marszałkiem Województwa Mazowieckiego Adamem Struzikiem oraz dyrektorem naczelnym Centrum Nauki Kopernik Robertem Firmhoferem podpisali umowę dotyczącą finansowania budowy. Dzięki temu inwestycja otrzymała zielone światło, a prezydent stolicy wbiła w ziemię pierwszą łopatę, która jest symbolicznym rozpoczęciem budowy!

Pracownia Przewrotu Kopernikańskiego (PPK) będzie reprezentować całkowicie nową jakość wprowadzoną do polskiej nauki. Obiekt będzie otwarty dla wszystkich zwiedzających. Znajdą się w nim zaawansowane technologicznie laboratoria, dzięki którym będzie można prowadzić zajęcia z zakresu biologii, chemii, czy mechatroniki. Do dyspozycji naukowców i odwiedzających oddany zostanie również warsztat konstruktorski wyposażony w nowoczesne drukarki 3D oraz sprzęt VR, które pozwolą na samodzielne projektowanie i budowanie różnych przedmiotów. Przestrzeń będzie przystosowana również do przeprowadzania zajęć lekcyjnych, na których uczniowie będą mogli na własne oczy zobaczyć jak pracuj naukowcy lub dzięki lustrom weneckim, będą mogli obserwować testowanie prototypów, czy nowych technologii. PPK wyposaży sektor edukacji formalnej i nieformalnej w Polsce w rozwiązania, które będą odpowiadały wyzwaniom XXI wieku.


Bryła budynku będzie prosta i minimalistyczna. Dzięki temu dobrze wpisze się w obecny wygląd nowo powstałych bulwarów wiślanych oraz przyległego do nich gmachu Centrum Nauki Kopernik. Za koncepcję architektoniczną odpowiada wrocławska pracownia Heinle, Wischer und Partner Architekci Sp. z o.o., kierowana przez Edzarda Schultza i Annę Stryszewską-Słońską. PPK otrzymało kształ prostopadłościanu, którego fasadę pokryją napełnione powietrzem poduszki wykonane z membran EFTE. Dzięki temu zabiegowi, bryła pozostała prosta i funkcjonalna, jednak gmach z zewnątrz wygląda oryginalnie i ciekawie. Dach budynku zostanie pokryty zielenią, a także panelami fotowoltaicznymi. Budynek będzie również gromadził deszczówkę.

Siedziba Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego zmieści jednorazowo 600 osób. Będzie mieć trzy kondygnacje naziemne i jedną podziemną. Stanie w bezpośrednim sąsiedztwie Centrum Nauki Kopernik, a oba obiekty skomunikuje podziemny łącznik. Powierzchnia nowego budynku zajmie ok. 6000 m². Koszt całej inwestycji wyniesie ponad 65 milionów złotych. 

fot. materiału prasowe
http://www.kopernik.org.pl