Studio z Rotterdamu OxL podjęło się zadania przebudowy warsztatu samochodowego. W efekcie powstał energooszczędny i minimalistyczny apartament w centrum miasta.

Zadanie nie było to łatwe, bowiem budynek znajduje się w starej XIX-wiecznej zabudowie miasta, a przylegające do niego budynki wpisane są do rejestru zabytków. Dodatkowym problem był nienajlepszy stan warsztatu oraz brak w nim odpowiedniej ilość okien. Z tego względu architekci postanowili przebudować układ pomieszczeń. Okna w postaci świetlików zamontowano na całkowicie wymienionym dachu budynku. Umieszczenie otworów okiennych w ścianach było niemożliwe z powodu przepisów budowlanych.

Dom wyposażony jest w szereg energooszczędnych rozwiązań. Ważną prośbą inwestora oraz jednym z kluczowych elementów wystroju wnętrz było utworzenie otwartego garażu w salonie. Dzięki czemu znajdujący się wewnątrz samochód pełni również formę rzeźby. Dom posiada ogród zimowy oddzielony od reszty mieszkania dwuwarstwowym szkłem, stanowiącym doskonałą izolacje. Projektanci poza kuchnią salonem z garażem i 2 pokojami wydzieli również miejsce na mała pracownie.  Dom dzięki umiejętnem rozplanowaniu jest bardzo  przestronny i funkcjonalny.