Mikołaj Zajda niedawno obronił tytuł magistra inżyniera na Wydziale Architektury Politechniki Poznańskiej. Jego praca dyplomowa polegała na zaprojektowaniu kompleksu wieżowców na placu Andersa, między hotelami Andersia a Novotel. Co ciekawe, projekt dyplomowy tworzył pod przewodnictwem profesor Ewy Pruszewicz-Sipińskiej, której pracownia zaprojektowała między innymi istniejące już wieże przy placu Andersa. Opis jego projektu to wizja nowoczesnego miasta.

Tematem mojego projektu jest poznanie właściwych rozwiązań rozwoju architektonicznego i urbanistycznego w samym sercu Poznania. Moją ambicją było zaprojektowanie budynku wielofunkcyjnego w postaci hybrydy jednego kompleksu. Wybrałem tę działkę ponieważ otoczona jest podobnym kontekstem. W moim projekcie skoncentruję się na zaprojektowaniu bryły łączącej architekturę mieszkaniowej, biurową, hotelową, rekreacyjną i komercyjną, wraz z przestrzeniami prywatnymi, półprywatnymi i publicznymi. Projekt opierać się będzie na wielu analizach, wymaganiach planu miasta, potrzebie gospodarczej Poznania i decyzji o warunkach zabudowy.

Proces projektowy ma za zadanie znalezienia odpowiedniego rozwiązania funkcjonalnego, rynkowego, zachowując odpowiedni wpływ na przestrzeń publiczną oraz panoramę Poznania. Rosnące wieże Andersia Retail autorstwa Pracowni Ewy i Stanisława Sipińskich wyznaczają określony sposób, do którego należy się odnieść. Z drugiej strony mamy hotel Novotel, który jest dyskusyjnym symbolem poznańskiego modernizmu.

Jednakże, panorama miasta nie jest bardzo gęsta. Składa się z kilku budynków, wyższych niż otoczenie, oddzielonych od siebie bez konkretnego planu. Stwarza to chaotyczne widoki, lecz momentami może wyglądać spójnie. Najwyższe konstrukcje mają nieco ponad 100 metrów.

Bryła, która może urosnąć do 116 metrów stanie się najwyższym budynkiem w Poznaniu, a jednocześnie jego ikoną. Doprowadzi to do relacji między nią a innymi wieżami w Poznaniu, takich jak Collegium Altum Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu lub niedawno ukończonego Bałtyku.

Uzyskana forma opiera się na próbach różnych wariacji kształtu na działce za pomocą koncepcyjnych makiet. W wyniku wpływu otoczonej architektury i analizy nasłonecznienia, a także wrażliwości miejskiej, możliwe było stworzenie masy, która pasuje do kontekstu i wypełnia wszystkie wymagania funkcjonalne i miejskie. Propozycja podzielona jest na 4 różne budynki, z których kilka jest częściowo połączonych, podczas gdy bazą dla wszystkich jest podium oraz lobby wraz z częścią komercyjną na parterze. To stwarza również możliwe przejście na osi północ-południe. Wzdłuż z niej znajdują się powierzchnie na wynajem komercyjny wraz z conciergem, recepcją, czy częścią zarządzania budynku.
Parking znajduje się na dwóch podziemnych poziomach. Jest on podzielony na dwie części – mieszkalną i komercyjną. Pierwsza jest przeznaczona dla mieszkańców, druga – dla gości hotelowych i pracowników biurowych, a także dla pracowników handlu detalicznego.

Pierwsze piętro składa się z pierwszego poziomu biurowego i kompleksu odnowy biologicznej. Zaprojektowano przykładową aranżację dla agencji reklamowej. Z drugiej strony możemy znaleźć całą sekcję sportową. Do dyspozycji gości jest basen z sauną i łaźniami parowymi, a także jacuzii. Następnie możemy zobaczyć kręgielnię i kryte korty do squasha. Po drugiej stronie znajduje się sala do ćwiczeń wysiłkowych z salą fitness i boiskiem do koszykówki. Wszystkie te udogodnienia są połączone z szatniami dla użytkowników.

Na drugim piętrze widzimy przykład aranżacji dla innego najemcy – firmy prawniczej. Resztę kompleksu stanowi przestrzeń półprywatna dla mieszkańców i gości hotelowych. Możemy znaleźć prywatną salę kinową, dwie sale klubowe wraz kuchnią catheringową na spotkania biznesowe. Następnie mamy salon i pokazową kuchnię z pokojem gier i rozrywki dla mieszkańców, a także bibliotekę hotelową oraz sale konferencyjne. Wszystkie te przestrzenie otwierają się na przestrzeń zewnętrzną z ogrodami, grillem elektrycznym, placem zabaw dla dzieci, miękką nawierzchnią do ćwiczeń (kalistenika, street workout) oraz ścieżką spacerowo-joggingową na otwartym tarasie.

W części mieszkalnej nie wykorzystano typowego rozwiązania powtórzenia jednej kondygnacji. Z uwagi na rosnący prestiż mieszkania w zależności od jego wysokości oraz analizy nasłonecznienia, wyróżniamy cztery powtarzalne części.

Ostatnie trzy piętra mają tylko największe mieszkania oraz penthousy z czterema sypialniami, których jest tylko 2,7 proc. w całym kompleksie mieszkalnym. To najlepsze, największe i najwyższe standardy apartamentów, jakie możesz dostać w Poznaniu. Łącznie w budynku jest 225 mieszkań.

Warto zauważyć, że najwyższa wieża mimo 116 metrów wysokości, jest szeroka tylko na 16 metrów. Ta proporcja nadaje jej smukły i nowoczesny kształt, który świetnie wpisuje się w pierzeje elewacji wzdłuż ulicy Kościuszki. Mój pomysł zakłada dodatkowo wysunięcie bryły o 12 metrów nad ziemię, co jest możliwe dzięki wykorzystaniu wieszaków wantowych znanych z konstrukcji mostowych, podwieszanych przez 10 kondygnacji. Jest to zabieg zrealizowany m.in. w budynku Cosmopolitan w Warszawie autorstwa Helmuta Jahna.


Mikołaj Zajda ukończył w lipcu 2018 roku kierunek Architecture w języku angielskim na Politechnice Poznańskiej z oceną bardzo dobrą i tytułem mgr inż. arch. Pracę dyplomową wykonał pod przewodnictwem Dziekan WA oraz prof. PP dr hab. inż. arch. Ewy Pruszewicz-Sipińskiej. W trakcie swoich studiów zyskał 2 letnie doświadczenie w 6 biurach, m.in. międzynarodowych pracowniach w Polsce, Hiszpanii, Holandii i Stanach Zjednoczonych.