Nowoczesne domy w sąsiedztwie jeziora. To nowy projekt pracowni A++

W górzystej okolicy, w bliskim sąsiedztwie jeziora Lugano, powstała Residenza Ra Curta. Projekt pracowni A++ autorstwa Paolo i Carlo Colombo zachwyca nowoczesną bryłą i minimalistycznymi, eleganckimi wnętrzami. Architekci tak zaprojektowali budynek, aby wizualnie łączył się z pobliską naturą i podkreślał jej piękno.

Montagnola to niewielkie szwajcarskie, choć włoskojęzyczne, miasteczko położone w pobliżu granicy obu krajów. Projekt bryły rezydencji Ra Curta podyktowany został górzystym ukształtowaniem terenu, a jego architektura nawiązuje bezpośrednio do naturalnych elementów morfologicznych działki. Cztery bloki budynku zaprojektowano tak, aby nawzajem stanowiły swoje odzwierciedlenie, zachowując niezbędne proporcje i symetrię. Niełatwy przez swoją niejednolitość i zróżnicowanie wysokości teren wymusił na architektach zaplanowanie dwóch klatek schodowych, które jednocześnie łączą poszczególne bryły rezydencji i wpisują się w styl zabudowy miasteczka. Widoki na okolicę i pobliskie jezioro zapewniają duże tarasy przypominające poziome ostrza.

Mimo skomplikowanego rysunku bryły, architektom udało się uzyskać efekt jasności i lekkości. Jest to po części zasługa świetlistego wykończenia okładzin ze spieku kwarcowego marki Laminam, który został wykorzystany na elewacji. Projektowanie według wysokich standardów estetycznych i jakościowych wymaga zastosowania naturalnych surowców, zrównoważonych technologii i głębokiej dbałości o szczegóły. Wizja ta stanowi punkt styku pomiędzy filozofią A++ i Laminam – mówią architekci.

Imitujący kamień materiał nadaje budynkowi eleganckiego charakteru. Jednocześnie jego niejednolita, groszkowana powierzchnia dodaje elewacji surowości.

Czym są spieki kwarcowe? To nowoczesny i lekki materiał, łatwiejszy w montażu niż kamień naturalny – a jednocześnie bardzo trwały. Powstaje z naturalnych minerałów, jest odporny na działania wysokich temperatur i niekorzystnych warunków atmosferycznych. Dzięki braku żywicy i pigmentów organicznych jest odporny na promienie UV – przez lata nie zmienia koloru – nawet w gorących, bardzo nasłonecznionych lokalizacjach. Spośród mnogości dostępnych wzorów łatwo jest stylistycznie dopasować charakter spieku do miejsca, w którym jest stosowany.

Konsekwentne nawiązania do otaczającej natury widać nie tylko w bryle Residenza Ra Curta, ale i we wnętrzach. Szczególną uwagę zwrócono na przestronność, otwartość i jasność pomieszczeń, zachowując przy tym jak najwięcej prywatności. Efektem są całkowicie przeszklone strefy dzienne i dobrze doświetlone, lecz intymne, strefy sypialne. Zarówno przestrzenie wspólne, jak i prywatne zaprojektowano tak, aby osiągnąć maksymalny komfort życia mieszkańców. Ogromne przeszklenia ścian ułatwiają kontakt z przyrodą, a wykorzystane we wnętrzach materiały stanowią kontynuację naturalnego otoczenia inwestycji.


Oprócz przestrzeni dziennych i nocnych, do dyspozycji właścicieli oddano część basenową. Zaprojektowana w minimalistycznym stylu, z delikatnym liniowym oświetleniem sprzyjającym relaksowi również została wykończona wielkoformatowymi spiekami. Aby zachować spójność stylistyczną z resztą projektu, architekci postawili na płyty, które nadały ścianom i posadzkom wykończenie o fakturze naturalnego kamienia. Jasny monolit ścian i obudowy niecki basenowej przełamano pojedynczą ciemną powierzchnią tylnej ściany.

Monolityczny, surowy, a jednocześnie niezwykle elegancki projekt pracowni A++ z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom przenikania się natury i architektury. Dzięki autorskiemu sposobowi wpisania w otoczenie i zastosowaniu spójnych stylistycznie, naturalnych materiałów wykończeniowych najwyższej jakości, idealnie odzwierciedla swoje unikatowe położenie – łączy szwajcarską precyzję i dbałość o detal z włoskim dolce vita.

fot. Giacomo Carena, źródło: Laminam

Czytaj też: Szwajcaria | Dom | Elewacja | Minimalizm | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły