Ogród w Szwajcarii położony jest niewielkiej miejscowości Genolier na północny-wschód od Genewy. Projektem objęto część działki z ekspozycją południowo-wschodnią z której widoczne jest jezioro genewskie i Alpy, w tym najwyższy szczyt – Mont Blanc. 

Projektant Tomasz Kurtek podzielił niewielki ogród w Szwajcarii na trzy wnętrza ogrodowe – geometryczny zewnętrzny salon i ogród główny, zestawione z kontrastującym z nimi tzw. secret garden z miękko prowadzonymi organicznymi liniami rabat. 

Prace nad projektem architekt krajobrazu zaczął w 2018 roku. Inspiracją były nowoczesne ogrody angielskie i holenderskie, które projektant i Inwestorzy cenią za różnorodność gatunkową i zmienność w przeciągu całego roku.

„Ogrody angielskie i holenderskie są mi szczególnie bliskie z uwagi na wykorzystanie bylin jako podstawy do budowania charakteru ogrodu, stanowiących nieograniczony w formach i kolorach materiał do tworzenia różnorodnych roślinnych obrazów. Tego typu założenia budują specyficzny klimat, swoją ulotnością gdzie jedna roślina zanika, kolejna się pojawia wprowadzana jest dynamika do przestrzeni. Zbudowanie spójnej zielonej kompozycji z założeniem jak najdłuższej jej atrakcyjności w ciągu roku, jest nie lada sztuką z uwagi na pracę z żywym materiałem, dlatego też eksperymentuję i przy każdym projekcie wyciągam wnioski i doskonale swój warsztat projektowy”. – mówi w rozmowie z redakcją whiteMAD projektant Tomasz Kurtek

Niewielką przestrzeń podzielono na małe wnętrza dedykowane innych formą spędzania w nich czasu. Salon ogrodowy położony najbliżej domu pełni funkcję miejsca spotkań dla większej grupy osób. Nawierzchnię stanowią płyty granitowe, które rozchodzą się w przestrzeń ogrodu po krętej ścieżce w dopasowanym kolorystycznie żwirze. W tej strefie zastosowano dwa duże ustawione prostopadle względem siebie elementy wodne, stanowiące rezerwuar wody opadowej, jak swego rodzaju lustra odbijające niebo i zieleń górującą nad nimi. Meble do wypoczynku to zestaw włoskiej projektantki Paola Lenti, składający się z sofy, fotela, pufy i stolika. Niewielki utwardzony taras pozwala na modyfikację ustawienia mebli, kreując w zależności od potrzeby przestrzeń.

Wychodząc z zewnętrznego salonu poprzez krętą ścieżkę wchodzimy na trawnik stanowiący tło dla okalających go rabat bylinowych budujących ogród główny. Przestrzeń ta jest podłużna, dlatego też linie rabat zostały wprowadzone schodkowo, dodatkowo dla optycznego poszerzenia tego wnętrza niektóre z formowanych niskich żywopłotów zostały ustawione poprzecznie do głównej osi na której zwieńczeniu znajdzie się rzeźba. Wspomniany trawnik powstał w niecodzienny sposób, wykorzystano do jego budowy technologię stosowaną na polach golfowych, co wraz z odpowiednią częstą pielęgnacją dało możliwość uzyskania prawdziwego zielonego dywanu. 

Podstawę kompozycji zieleni stanowią drzewa w formie wielopniowej i formowane kubiczne niskie żywopłoty z gatunków zimozielonych i liściastych. W przestrzeni secret garden z uwagi na inny charakter te same gatunki zostały przedstawione w formie kul, z biegiem lat i rozrostem połączą się one w formy przypominające obłoki. Wypełnienie rabat tworzy mozaika bylin, gdzie widoczne są gatunki ozdobne z liści i kwiatów. Dopełnieniem są rośliny cebulowe będące pierwszym kolorowym akcentem w ogrodzie.

„Moi klienci dali mi wolną rękę do stworzenia ich zielonego salonu. Niezwykle istotne było, że podczas wyboru najważniejszego elementu jakim były drzewa osobiście uczestniczyli wraz ze mną w holenderskiej szkółce dokonując wyboru konkretnych egzemplarzy. Nie było to proste zadanie, liczył się każdy detal – ułożenie pni, gałęzi czy wysokość.” – dodaje Tomasz Kurtek

Kształt rabat bylinowych w dwóch pierwszych wnętrzach ogrodu  stanowią linie łamane, nawiązujące do północnej części ogrodu powstałego kilka lat wcześniej.  Najdalej dołożona od domu część ogrodu tworzy miejsce nazwane secret garden lub samotnią za sprawą docelowej zamknięcia jej zielenią ze wszystkich stron w celu stworzenia miejsca do kontemplacji. Miękko prowadzone linie rabat, zielone wyspy w nawierzchni żwirowej i kolejny element wodny w postaci misy stanowiącej poidło dla ptaków stały się najczęściej użytkowanym miejscem w ogrodzie, w którym Inwestorzy oddają się swojej ulubionej książce leżąc na leżaku w cieniu drzew.

Ogród w Szwajcarii został zaprojektowany w celu stworzenia miejsca do aktywnego i biernego wypoczynku, jak i stworzenia habitatu dla lokalnej fauny (owady, ptaki). 

Czytaj też: Ekologia | Las | Podróże | Zieleń | Architektura | Rośliny

Projekt: Tomasz Kurtek landscape design studio / www.kurtek.eu
Zdjęcia: Piotr Michalik, Christopher Miller
Projekt: 2018-2019
Realizacja: 2019