Kolejny świetny pomysł na to jak można wykorzystać rzeczy, które na pierwszy rzut oka są całkowicie nieprzydatne. W tym wypadku włoski projektant postanowił dać nowe życie obierkom od ziemniaków.

Autorem Peel Saver są włoscy projektanci Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile oraz Pietro Gaeli. Włosi dzięki swoim badaniom doszli do wniosku, że każdego roku setki ton obierków od ziemniaków, które pochodzą z produkcji frytek, czy czipsów są po prostu marnowane. Projektanci postanowili wykorzystać ten tani i wszechobecny surowiec i dać mu drugie życie.
Autorzy projektu postanowili znaleźć metodę na łączenie i utwardzanie skórek od ziemniaków w taki sposób, by tworzyły zwartą i trwałą strukturę, która będzie mogła służyć jako opakowania między innymi do frytek, czy czipsów. Udało się to dzięki maceracji, czyli powolnemu moczeniu skórek w celu stworzenia spójnej pulpy, której nadaje się kolor poprzez naturalne barwniki. Następnie włókna i skrobia z ziemniaków łączą się i po wysuszeniu twardnieją.

Jak dodają autorzy ich opakowania są w 100 proc. biodegradowalne, a po ich użyciu można je z czystym sumieniem  wyrzucić do śmieci, potraktować jako naturalny nawóz do roślin w ogrodzie, a nawet dać do zjedzenia zwierzętom gospodarskim, czy domowym. To nie pierwszy tego typu pomysł. Ostatnio opisywaliśmy materiał wykonany z alg morskich, o których przeczytacie TUTAJ, o kubkach wykonanych z piasku (TUTAJ), z kawowych fusów (TUTAJ), a także ze skórek od pomarańczy (TUTAJ).