Origameo, czyli nowe biuro od A do Z, zaplanowane wspólnie z pracownikami

Nowa siedziba firmy logistycznej Panalpina w budynku West Station w Warszawie to przykład przestrzeni zaplanowanej od podstaw i z wykorzystaniem wiedzy płynącej od ludzi, którzy korzystają z niej na co dzień. Dzięki serii ankiet i warsztatów zostało zaplanowane z wykorzystaniem oczekiwań pracowników firmy, pozostając w zgodzie z jej kulturą organizacyjną. 

Nowe biuro Panalpiny zajmuje 600 mkw. na 12. piętrze budynku West Station. Wszystkie wchodzące tu osoby wita gościnna przestrzeń, w której umieszczone zostały grafiki z logotypem oraz elementami nawiązującymi do tożsamości firmy, w tym „wall of fame”, gdzie prezentowane są otrzymane przez nią nagrody i szczególne osiągnięcia.

Sala konferencyjna i liczne, mniejsze pomieszczenia do spotkań zostały oddzielone od reszty biura przeszkleniami zapewniającymi transparentność, a pełny sufit gwarantuje lepszy komfort akustyczny. Z kolei stanowiska robocze zostały zorganizowane w taki sposób, aby współpraca pomiędzy działami odbywała się w naturalny sposób, bez konieczności wizyty na drugim końcu biura. Stworzono również odpowiednio odizolowane miejsca do rozmów telefonicznych, dzięki którym pracownicy mogą swobodnie rozmawiać z klientami, nie przeszkadzając innym. Mogą też skorzystać z wygodnej, jasnej kuchni oraz stref odpoczynku, gdzie znajduje np. stół z popularnymi piłkarzykami. Całości dopełniają starannie dobrane materiały wykończeniowe oraz meble. Naturalne materiały, dużo zieleni oraz ciepłe kolory ścian i wykładzin podkreślają profesjonalny, lecz przytulny charakter przestrzeni.

W procesie projektowania oraz przeprowadzki do nowego biura Panalpinę wspierał zespół architektów i socjologów Origameo z Grupy HB Reavis

[foogallery id=”40513″]

 

 

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły