fot. Hanna Połczyńska

Piękno barw i faktur. Kolorowe wnętrze domu w Gdańsku

To projekt pracowni bo/sko. Kolorowe wnętrze domu powstało dla młodego małżeństwa z dzieckiem i psem. Królują tu odważne zestawienia barw, dzięki którym przestrzeń jest pełna energii.

Jego powierzchnia to 185 m kw. Projekt “Dom185” od pracowni bo/sko to wnętrze domu szeregowego, który znajduje się w Gdańsku. Projektantki musiały stworzyć sporej wielkości przestrzeń, która będzie atrakcyjna wizualnie i w pełni funkcjonalna. W sumie dom ma trzy kondygnacje, hall wejściowy znajduje się na poziomie 0 wraz z garażem i siłownią. Na pierwszym piętrze znajduje się część dzienna: kuchnia oraz pokój dzienny z jadalnią oraz łazienka, rozdzielone klatką schodową. Kolejne piętro to część prywatna: sypialnia właścicieli, gabinet, pokój dziecka i łazienka.

Aby stworzyć eklektyczne wnętrze projektantki sięgnęły po naturalne materiały, głębokie kolory i wykorzystały geometrię. Znaleźć tu można elementy w kolorach zielonym, bordowym, różowym i złamanej bieli.

Hall to pomieszczenie bez dostępu światła dziennego. Przestrzeń jest zdominowana przez dwa kolory: kolor nude, który znajduje się na posadzce i ścianach, oraz czerń, widoczną w zabudowie i detalach – tłumaczą projektantki ze studio bo/sko.

Pierwsze piętro jest podzielone na dwie strony: w lewej znajduje się kuchnia, po prawej pokój dzienny wraz z jadalnią. Kuchnia jest otwarta, oddziela ją przejście wykończone mosiądzem oraz posadzka. Zgaszona zieleń to kolor przewodni wnętrza: znajduje się na płytkach, zabudowie i wyspie. Wyspa kuchenna jest centralnym punktem kuchni, jej charakterystyczna forma, podkreślona mosiężnym detalem sprawia, że jest dominantą w tej przestrzeni.


Główne życie toczy się w pokoju dziennym, który został połączony z jadalnią. Atrakcją jest kominek wykończony marmurem Rosa Atlantid, który uprzyjemnia wieczory. Dodatkowo w przestrzeni znalazły się sofa, dywan i stoliki kawowe. Jadalnia jest jasna, wyznacza ją nisza w suficie oraz dębowy stół o ciekawej formie, podkreślone minimalistyczną lampą. Na ścianach pojawia się delikatna sztukateria, będąca tłem dla obrazów.

Charakterystyczną częścią jest bordowa wnęka przy schodach, w której powstało miejsce na zabytkowe radio będące rodzinną pamiątką.

Najwyższą kondygnację zajmuje strefa prywatna z sypialniami. Warto tu zwrócić uwagę na barierkę schodów wykonaną z metalu. Wzór barierki nawiązuje do form, które dostrzec można w przestrzeni całego wnętrza.

W sypialni uwagę przykuwa sufit: wykończony tapetą w geometryczny wzór. Za zagłówkiem ściana wykończona jest barwioną sklejką, która pojawia się także w zabudowie na przeciwko łóżka. Wejście do garderoby znajduje się za zasłoną.

Łazienki na obu piętrach łączy wspólny mianownik: akcent koloru. Na poziomie pierwszym łazienka jest szaro-zielona z różowym akcentem. W górnej łazience dominuje bordo i terakota, widoczne w szafce umywalkowej i płytkach ściennych przy wannie. W tym wnętrzu znajduje się także sporej wielkości prysznic.

fot. Hanna Połczyńska (www.kroniki.studio)

projekt: studio bo/sko (www.bo-sko.pl)

Czytaj też: Dom | Wnętrza | Gdańsk | Eklektyzm | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły