Planetarium Orionis we Francji. To nowy projekt pracowni Snøhetta

Planetarium i obserwatorium astronomiczne Orionis zostało zbudowane w miejscowości Douai w północnej Francji. Budynek zaprojektowali architekci z pracowni Snøhetta, którzy chcieli dopasować go do pobliskiej, skromnej zabudowy.

Planetarium zbudowane zostało w pobliżu rzeki Scarpe, muzeum archeologicznego Arkéos i budynami mieszkalnymi. Nowy budynek ma na celu harmonijne połączenie tych elementów tworząc atrakcyjne miejsce dla zwiedzających. Obiekt zaprojektowany został na eliptycznym planie, jest pozbawiony krzywizn i zwieńczony dwiema kopułami. W tych ostatnich znajdują się sala projekcyjna oraz obserwatorium.

Chcieliśmy zaproponować mieszkańcom Douai niezwykłe miejsce spotkań. Koncepcja architektoniczno-urbanistyczna naszego projektu czerpie inspirację z eliptycznego ruchu gwiazd. Ciągłość, płynność i wieczność to pojęcia, które zinterpretowaliśmy w projekcie na nowo, nie tylko pod względem kształtu, ale także wrażeń, jakie odwiedzający będą mieli w planetarium, angażując wszystkie zmysły – mówi Kjetil Trædal Thorsen, współzałożyciel Snøhetta.

Koncepcja “ciągłego ruchu” była punktem wyjścia dla całego projektu i wpływała na każdy element – począwszy od recepcji, przestrzeni wystawienniczych przez amfiteatr i kopuły budynku. Zewnętrzne ściany zdobi lekko nachylona rampa, która otacza planetarium.


W projekcie duże znaczenie miało wykorzystanie roślin. Zbudowano ogród ze ścieżką spacerową, wykonano nowe nasadzenia drzew i krzewów, a na dachu rośnie trawa. Kolejne rośliny dostrzec można wchodząc do budynku. Obsadzone roślinami i przeszklone patio jest widoczne ze wszystkich pomieszczeń.

Ukłon w stronę natury widać w wykorzystanych materiałach i zastosowanej technologii. Budynek powstał z wykorzystaniem drewna topoli, a wnętrze ogrzewane jest z pomocą energii geotermalnej. Kolejne elementy to osłony przeciwsłoneczne oraz zielony dach, dzięki którym w środku panuje optymalna temperatura. Podczas całej budowy starano się wykorzystać materiały, które zostały pozyskane lokalnie co wpływa na obniżenie śladu węglowego.

fot. Jad Sylla ​

źródło: Snøhetta

Czytaj też: Ciekawostki | Modernizm | Francja | Muzeum | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły