Trójka architektów z Polski zwyciężyła w międzynarodowym konkursie architektonicznym Kaira Looro na projekt szybkiego i taniego w budowie schroniska dla poszkodowanych w kataklizmach. Laureatami konkursu są Agnieszka Witaszek, Kamil Owczarek i Aleksandra Wróbel.

Agnieszka Witaszek jest absolwentką studiów inżynierskich na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej, z kolei Kamil Owczarek studiuje na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej, a Aleksandra Wróbel ukończyła studia inżynierskie również na politechnice w Krakowie. Ten zespół stoi za projektem „Foldable Emergency Shelter”, który zwyciężył w międzynarodowym konkursie Kaira Looro. Schronisko ich projektu dostosowane jest do nieprzewidywalnych warunków sytuacji kryzysowych występujących w regionie subsaharyjskim i umożliwia udzielanie pomocy humanitarnej dla dotkniętych kataklizmem społeczności. 

Aby taki obiekt spełniał swoje funkcje kluczowe było zaprojektowanie kompleksu tak, aby był łatwy i szybko w montażu, miał zwartą i elastyczną strukturę oraz mógł ulegać adaptacji do szybko zmieniających się warunków. Młodzi projektanci spełnili założenie projektując system konstrukcyjny oparty na jednym, prefabrykowanym elemencie prostokątnej sklejki z wcięciami, która po wykonaniu łatwego montażu – wsunięcia jednej płyty w drugą – tworzy konstrukcję gofrową i nabiera przestrzenności. 

Może być ona zarówno szybko złożona jak i zdemontowana nawet przez niewykwalifikowane osoby w bardzo krótkim czasie. System taki jest niezwykle elastyczny – każdą ścianę można łatwo dostosować do aktualnych potrzeb, dodając lub usuwając płyty poziome i pionowe – wyjaśniają autorzy projektu.

Projekt schroniska zakłada, że zbudowanie jednostki z takich elementów ma również kluczowe znaczenie dla jej funkcjonalnego działania: ergonomiczne wymiary każdej ze sklejki umożliwiają zapakowanie wszystkich płyt na jednym samochodzie ciężarowym i natychmiastowe przetransportowanie ich w pożądane miejsce. Proces taki może być powtarzany wielokrotnie. 

Struktura ścian zewnętrznych określa tożsamość obiektu oraz ma znaczenie symboliczne, wyraża przejrzystość udzielanej pomocy, przekładającą się na poczucie bezpieczeństwa. Posiada również funkcję czysto praktyczną: jest to przestrzeń do przechowywania paczek, które mogą być dowolnie rozmieszczone. Pozostałe otwory w ścianach pozwalają na naturalną wentylację. Wewnętrzna przestrzeń jest chroniona przed nagrzaniem dzięki nadwieszonemu zadaszeniu, które zapewnia cień i ogranicza dopływ promieni słonecznych od strony południowej i zachodniej.

Funkcjonalność i prostota obiektu jest ściśle przemyślana i zapewnia wystarczającą prywatność różnym typom użytkowników. Ściany oplatają przestrzeń tworząc poszczególne pomieszczenia. Wznosząca się rampa wyznacza pierwszą strefę przed wejściem i jest dostępna dla wszystkich szukających pomocy. Ścieżka biegnąca dalej wzdłuż ścian zewnętrznych aż do wejścia dla kierownictwa definiuje kolejną, bardziej prywatną przestrzeń dla pracujących tam osób. Trzecia – punkt dostawczy znajduje się tuż obok wejścia dla kierownictwa, aby szybko przepakować wszystkie towary z ciężarówki bezpośrednio do magazynu.

Budowa rozpoczyna się od ustawienia fundamentów z plastikowych skrzynek wielokrotnego użytku, na których montowana jest drewniana rama. Do ramy za pomocą stalowych gwoździ 8 cm montowana jest podłoga ze sklejki. Ściany budowane są ze sklejki z wyciętymi otworami tak, aby elementy poziome i pionowe wsuwały się jeden w drugi, tworząc w ten sposób konstrukcję gofrową. 

Twórcy projektu szacują, że koszt materiałów do budowy takiego obiektu wyniesie 16 230 euro. To zdecydowanie mniej niż koszt opisywanych często przez nas domków letniskowych, dlatego tym bardziej jest to zasłużona nagroda. Gratulujemy!

Czytaj też: Ciekawostki | Architektura | Edukacja

źródło: Agnieszka Witaszek, Kamil Owczarek i Aleksandra Wróbel