Źródło (The Source) to projekt owocowego sadu, który zaprojektowali architekci Mateusz Góra i Agata Gryszkiewicz z Tamaga studio. Projekt został jednym ze zwycięzców w międzynarodowym, interdyscyplinarnym konkursie projektowym na publiczną, instalację artystyczną będącą częścią eksperymentalnej, stałej ekspozycji dla organizacji Burning Man w Nevadzie, USA.

Burning Man słynie z organizowanego corocznie, kultowego festiwalu na pustyni Black Rock. Konkurs został zorganizowany w współpracy z fundacją Land Art Generator- promującą symbiozę zrównoważonego rozwoju, nowych technologii oraz sztuki. Teren przeznaczony na projekt to Fly Ranch w Nevadzie. Działka należąca do Burning Man ma służyć za poligon doświadczalny do rozwijania zrównoważonych ekologicznie rozwiązań przyszłości. Półpustynne rancho to, dziki krajobraz stepowy z dużymi wahaniami temperatury, gejzerami oraz silnym kontekstem indiańskiego plemienia Pajutów.

Zadaniem uczestników konkursu było zaprojektowanie obiektu z pogranicza architektury, designu oraz sztuki krajobrazu poruszającego temat zrównoważonego rozwoju i ekologii w kontekście pięciu elementów: energii, pożywienia, wody, odpadów oraz schronienia.

Projekt Tamaga studio – The Source został wybrany jako jeden z finalistów do dalszego prototypowania i ewentualnej realizacji przez 200 doradców i specjalistów: inżynierów, artystów, aktywistów, akademików oraz projektantów spośród niemal 200 prac z całego świata. Poza projektem polskiego studia, w finale znajdują się zwycięskie projekty z USA, Szwecji, Indii, Francji oraz Anglii.

The Source to rodzaj ukrytego ogrodu Hortus Conclusus- owocowego sadu, otoczonego spiralną ścianą ubitą z lokalnej ziemi-rammed earth, barwionej naturalnymi barwnikami które barwią również lokalny gejzer. Spirala nawiązuje do starożytnego języka petroglifów, znajdowanych w okolicy, która w wielu kulturach symbolizuje życie i odrodzenie. Sama ściana korzysta z technologii znanej od XVI wieku zwanej fruit walls: ściany o wysokiej masie termicznej były energooszczędnym prekursorem obecnych szklarni. Tworzą odpowiedni mikroklimat, chronią przed wiatrem i zapewnią rozwój drzew i krzewów w trudnym klimacie.

W centrum spirali znajduje się serce instalacji: zbiornik, studnia która zbiera wodę deszczową z rynny wydrążonej na szczycie ściany oraz ze specjalnej siatki rozpiętej nad ogrodem. Centralny zbiornik zwieńczony jest panelem fotowoltaicznym, który zasila system oświetlania i nawadniania mgłowego oraz magazynuje w bateriach nie zużytą energię.

Nacisk na ekologię

Dodatkowym aspektem społeczno-ekologicznym są wydrążone w ścianie otwory. Jeden typ otworów zachęca do zaglądania do wnętrza ogrodu i dalszej interakcji z jego wnętrzem. Drugi zespół zlokalizowany od strony ogrodu, tworzy tak zwany owadzi hotel. Schronienie dla dzikich insektów i innych pszczół, które będą istotne w procesie zapylania ogrodu i uzupełnienia lokalnego ekosystemu.

Poza funkcją agrokulturalno-ekologiczną, obiekt będzie służył jako przestrzeń spotkań, ćwiczeń na świeżym powietrzu, schronienie w upalne dni oraz miejsce do prowadzenia warsztatów edukacyjnych związanych z zrównoważonym rozwojem.

Polscy architekci pamiętali o kwestii recyklingu, kiedy instalacja zostanie już rozebrana. Dzięki zastosowanej lokalnej ziemi ściany można zburzyć a zbiornik i inne stałe elementy użyć w innym projekcie lub poddać recyklingowi. To co pozostaje to czysta natura, pustynna oaza. Nagrodą w konkursie jest grant, który ma zostać przeznaczony na budowę działającego prototypu. Następnie, z pomocą lokalnych architektów i organizatora wybrane prototypy mają zostać rozwinięte w docelowe rozwiązanie.

Źródło – rozwój projektu

Obecnie projekt jest na etapie poszukiwań dodatkowych sponsorów, wolontariuszy oraz specjalistów z ekologicznch technologii chętnych pomóc w realizacji prototypu. Jesteś zainteresowany wsparciem projektu? Architekci proszą o kontakt w tej sprawie pod adres info@tamagastudio.pl.

Czytaj też: Ekologia | Zieleń | Wydarzenia  | whiteMAD na Instagramie

źródło: Tamaga studio