Projekt Buraki Lab powstał jako praca dyplomowa w School of Form. Studentka Sonia Jaśkiewicz wymyśliła, jak wykonać ekologiczne naczynia z liści buraków.

Liście buraka cukrowego stanowią największy odpad w polskim rolnictwie. Każdego roku w Europie powstaje około 20 milionów ton wysłodków buraczanych. Absolwentka School of Form rozwinęła swój projekt Buraki Lab i przekształciła go w startup Waste Lab. Autorka koncentruje się na tworzeniu biomateriałów z produktów ubocznych wytwarzanych podczas przetwarzania buraków cukrowych – liści i pulpy buraczanej.

Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej przemysł szuka nowych technologii. Nasze społeczeństwo stopniowo stara się wyeliminować tworzywo sztuczne. Firmy pracują na nowych materiałach, takich jak rozwiązanie zaproponowane przez absolwentkę School of Form. Racjonalna gospodarka odpadami jest jednym z wyzwań współczesnego przemysłu. Ważne jest takie pokierowanie produkcją, by zagwarantować wykorzystywanie surowców odnawialnych przy jednoczesnym zagospodarowaniu wszystkich produktów ubocznych i utworzonych strumieni odpadów.

Zastanawiałam się nad tym, jak nadać nowe życie odpadom organicznym, które każdego dnia produkujemy w fabrykach, ale też we własnych domach. Dowiedziałam się, że największymi resztkami w polskim rolnictwie są liście buraka cukrowego i że w czasie procesu wysładzania cukru powstaje kilka produktów ubocznych. Jednym z nich jest wysłodek buraczany. To surowiec, który jest cennym rodzajem biomasy ze względu na dużą zawartość celulozy, hemicelulozy, ligniny i białka – wyjaśnia projektantka Sonia Jaśkiewicz.

Tak opracowany surowiec pozwala stworzyć całą gamę różnorodnych produktów. Wśród nich można wskazać między innymi naczynia i doniczki wolne od substancji toksycznych. Materiał buraczany z powodzeniem może służyć jako opakowania na żywność, np.. Pojemniki, w które pakowane są posiłki na wynos, lub diety pudełkowe. Co ciekawe, produkt jest na tyle trwały, że w przyszłości z powodzeniem będzie mógł stać się zamiennikiem szkodliwych dla zdrowia płyt pilśniowych MDF, które wykorzystywane są w produkcji mebli. Niestety takie płyty zawierają formaldehyd, dlatego buraczany surowiec opracowany przez studentkę może być doskonałą alternatywą dla MDF.

naczynia z liści buraków

Po dyplomie zdobyłam dofinansowanie na rozwój projektu. Teraz jestem na etapie badań mechanicznych, które wskażą, gdzie jeszcze mój materiał będzie mógł znaleźć zastosowanie. Testuję również możliwość produkcji na większą skalę. Produkty biodegradowalne w obecnej sytuacji stały się koniecznością. Potrzebujemy różnych materiałów. Z mojego punktu widzenia ważne jest, żeby globalne problemy rozwiązywać lokalnie – dodaje Sonia.

Sonia Jaśkiewicz jest absolwentką School of Form Uniwersytetu SWPS i założycielką startupu Waste Lab. Jej projekty były prezentowane między innymi podczas międzynarodowego konkursu dla młodych projektantów „make me!” na Łódź Design Festival oraz na Gdynia Design Days, Malta Festival, Arena Design, a także na pokazach w Sydney i Pekinie. Najbliższa edycja Łódź Design Festival już za kilka dni! Więcej o festiwalu przeczytacie na oficjalnej stronie lodzdesign.com.

Czytaj też: Ekologia | Ciekawostki | Zieleń | Opakowania

źródło: materiały prasowe SWPS