Jeddah to liczące trzy i pół milionów mieszkańców miasto położone w zachodniej części Arabii Saudyjskiej, nad Morzem Czerwonym. Obecnie przechodzi okres dynamicznego rozwoju, o czym świadczy realizacja wielu nowych założeń urbanistycznych, a także, między innymi, zlecona przez księcia Al-Waleed bin Talala budowa Kingdom Tower (znanego również jako Jeddah Tower), który mierząc 1 007 m ma być najwyższym budynkiem na świecie.

Zadaniem pracowni BXBstudio Bogusław Barnaś było opracowanie masterplanu wraz ze wstępną koncepcją architektoniczną dla założenia urbanistycznego we wschodniej części miasta. Zaprojektowany kwartał pomieścił dziesięć 17-kondygnacyjnych budynków apartamentowych, centrum sportu, pasaż handlowy, oraz supermarket.

W projekcie architekci starali się nawiązać do kontekstu zarówno kulturowego, jak i urbanistycznego, w tym istniejącego układu komunikacyjnego, a także uwzględnić osie widokowe, oraz zapewnić właściwe warunki nasłonecznienia.

Projekt zakłada stworzenie ogólnodostępnych ciągów pieszych i prywatnych, zielonych traków, skwerów i zbiorników wodnych, zabudowę pierzejową wzdłuż głównych ulic, oraz budynków o charakterze punktowym w głębi.

Stworzyliśmy w ten sposób fragment miasta o zróżnicowanych przestrzeniach publicznych, oraz zmiennej wysokości i kubaturze poszczególnych obiektów. Aby uwolnić parter miasta od ruchu kołowego na rzecz pieszego, pod całym obszarem zaprojektowane zostały przestrzenie parkingowe – mówią autorzy projektu.

Ważnym założeniem i celem projektu było osiągnięcie porządku i ładu przestrzennego.

Budynek supermarketu zlokalizowany został przy głównym węźle komunikacyjnym. Obiekty handlowe mieszczące uliczne butiki, sklepy i lokale usługowe tworzą dynamiczną, arkadową pierzeję wzdłuż głównej ulicy. Supermarket, wraz z ciągiem obiektów handlowych i usługowych tworzą naturalną barierę akustyczną dla prywatnej strefy mieszkalnej zlokalizowanej w drugiej lini zabudowy, w północnej części kwartału. Arkadowa forma wspólnego zadaszenia tych lokali, nawiązująca do tradycji arabskich, formuje atrakcyjną, dynamiczną pierzeję ulicy o przyjaznej, ludzkiej skali.

Pierzeja handlowa została zaakcentowana centralnie usytuowanym budynkiem centrum sportu. Posiada ono charakterystyczną, otwartą strukturę konstrukcyjną umożliwiającą dowolną, elastyczną aranżację przestrzeni. W południowej części centrum sportu, która jest przedłużeniem wspomnianej pierzei ulicy, również przewidziano dział handlowy, w centralnej natomiast obiekty sportowe – siłownię, saunę, basen, spa, kąpiele błotne, kawiarnię, wraz z holem wejściowym, natomiast strefa północna będzie otwarta.

Tutaj zlokalizowaliśmy korty tenisowe oraz boisko do piłki nożnej – dodaje Bogusław Barnaś.

Budynki mieszkalne – 17 kondygnacyjne apartamentowce zostały rozmieszczone w zielonej, wyciszonej przestrzeni kwartału. Także tutaj dwie pierwsze kondygnacje mieszczą powierzchnie komercyjne. Na pozostałych piętrach znajdują się apartamenty o zróżnicowanych metrażach. Część z nich posiada bezpośredni widok na Morze Czarne. Na najwyższych kondygnacjach zaprojektowano apartamenty dwupoziomowe.

Forma projektowanych wież mieszkalnych stanowi bezpośrednie odniesienie do regionalnego stylu Jeddah – Hijazi. Geometryczny ornament przesłon znajdujących się na elewacji, czerpie z tradycyjnych form wykuszy (rowshan, mashrabiya), zapewniających prywatność użytkownikowi oraz chroniących budynek przed działaniem promieni słonecznych. Dzięki „rozrzeźbionej” bryle budynku, zapewnione jest dodatkowe zacienienie pomieszczeń, co obniża temperaturę w ich wnętrzu.

Przestrzeń wspólna znajdująca się w parterze została powiększona o zielony ogród, oraz podniesiona na wyższe kondygnacje, otwierając się na otoczenie miasta. Projektowane zielone, miedzykondygnacyjne ogrody wywodzą się z tradycyjnych tarasów dachowych – kharijas, powstałych ze względu na wysoką gęstość historycznej zabudowy.