Organizatorzy konkursu, blisko współpracując z potencjalnymi właścicielami, szukali najlepszych funkcjonalnie i estetycznie projektów rezydencji dla 7-osobowej rodziny. Projekt zostanie zlokalizowany na liczącej 91 hektarów działce położonej pod Londynem.

W opinii jury, wybrany projekt jest platonicznym i archetypicznie pięknym domem, o wyraźnie zaznaczonej obecności w krajobrazie. Stanowi on proste rozwiązanie zróżnicowanych oczekiwań poszczególnych członków rodziny, odnosząc się do ich konkretnych upodobań i potrzeb.

Projekt jest próbą reinterpretacji klasycznego tematu podmiejskiej rezydencji i dostosowania tej typologii do współczesnych wymagań estetycznych i funkcjonalnych. Ambicją było stworzenie domu, który zachowując komfort i piękno tradycyjnych rezydencji, będzie jednocześnie pozbawiony zbędnych ozdób i estetycznego przepychu tych obiektów. Domu, który nie będzie podążał za zmieniającą się modą, tylko stanowić będzie wyraźny i trwały znak w otaczającym krajobrazie.

Obiekt ma formę prostej, białej, kamiennej bryły, przedziurawionej wielkimi otworami okiennymi. Zdecydowana, wyraźna obecność w przestrzeni, podkreśla ambicje stworzenia obiektu, który na trwałe wpiszę się w otoczenie. To dążenie jest również widoczne w doborze materiałów – wszystkie fasady pokryte są dużymi płytami z białego marmuru. Prywatne części budynku (np. basen) oddzielone są od otoczenia cienką warstwą tego materiału – marmur w takiej postaci jest częściowo przezroczysty – umożliwia przenikanie promieni słonecznych, zapewniając jednocześnie intymność.

Dom ma prosty i czytelny układ funkcjonalny – cała strefa dzienna (salon, kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy, basen, kino domowe) umieszczona jest na parterze, podczas gdy sypialne ulokowane są na piętrze. Dwupiętrowa bryła z pomieszczeniami mieszkalnymi spoczywa na zagłębionym w ziemi, betonowym cokole zawierającym pomieszczenia pomocnicze – garaż, pomieszczenie gospodarcze i “męską jaskinię”.

Maciej Grelewicz - Dom pod Londynem 5

Przestronny salon otwiera się na otaczającą przyrodę – prawie 20 metrowa przeszkolona fasada z przesuwnych paneli okiennych zapewnia spektakularny widok na okolicę. Pomieszczenia strefy dziennej (kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy) posiadają bezpośrednie wyjścia na ogród, a sypialnie zapewniają wizualny kontakt z zielenią za pomocą szerokich okien, sięgających od podłogi do sufitu. Dom jest zwieńczony wielkim tarasem widokowym, dostępnym min. bezpośrednio z sypialni rodziców.

Sercem obiektu jest wypełnione zielenią patio – strefa dostępna jedynie z salonu budynku. Położenie tej przestrzeni wewnątrz domu czyni z niej znakomite miejsce do wyciszenia, odizolowania się od środowiska zewnętrznego. Ściany dziedzińca są całkowicie przeszklone, co zapewnia wizualny kontakt z patio z wielu miejsc domu – salonu, basenu oraz wszystkich korytarzy na obu poziomach.

AUTOR PROJEKTU:

Maciej Grelewicz jest absolwentem wydziału architektury Politechniki Łódzkiej i stypendystą Instytutu Architektury na Hochschule Anhalt w Dessau (Niemcy). Przed założeniem, w 2015 roku, własnego biura architektonicznego, pracował min. dla MVRDV, holenderskiej pracowni uznawanej za jedną z najbardziej innowacyjnych na świecie. Jego głównym projektem był wieżowiec biurowy Bałtyk w Poznaniu, którego otwarcie planowane jest na 2017 rok. Brał również udział przy projektowaniu wielu innych obiektów – od niewielkich domków do drapaczy chmur – w Europie, Azji i Ameryce Północnej.

Jego projekty były wielokrotnie nagradzane i publikowane, w kraju i za granicą. Pod koniec 2015 roku został wybrany jednym z trzech zwycięzców (wśród 662 nadesłanych prac) międzynarodowego konkursu na rezydencję pod Londynem.

W architekturze ceni prostotę i umiar. Jego ambicją jest tworzenie obiektów będących unikalną odpowiedzią na indywidualne potrzeby klienta oraz kontekst, w jakim budynek ma powstać.

Status: konkurs, 1. miejsce (jeden z 3 zwycięzców spośród 662 nadesłanych prac, ewentualna realizacja wciąż pozostaje sprawą otwartą)

Zespół: Maciej Grelewicz (główny projektant, autor koncepcji), Anna Orłowska (współpraca)

Powierzchnia zabudowy: 497 m2

Powierzchnia całkowita: 1070 m2

Całkowita powierzchnia użytkowa: 899 m2