Ma tylko 50 m kw. powierzchni i wszystko, czego potrzeba do wygodnego życia. Mieszkanie w Gdańsku Wrzeszczu zaprojektowali architekci z pracowni em2 Pracownia Projektowa. Udało się im połączyć ponadczasowy design ze starymi elementami.

Mieszkanie urządzono na parterze zabytkowej kamienicy z XX wieku. Powstało dla młodego mieszkańca Gdańska, który jest jednocześnie inżynierem i fanem przejażdżek na rowerze.  Duch „zero waste” to nie tylko ekologiczny transport, ale też ponowne wykorzystywanie starych przedmiotów, dlatego zespół pracowni em2 wykorzystał zastane materiały, tworząc eklektyczne wnętrze z industrialnym charakterem.

Mieszkanie pierwotnie składało się z dużego pokoju z werandą oraz dużej łazienki, kuchni i przyległej do niej spiżarki. Zastany układ funkcjonalny nie spełniał potrzeb nowego właściciela. Brakowało sypialni, architekci zaproponowali więc nowy układ wnętrz. Pierwotną kuchnię zamienili na nową sypialnię, zaś wyburzając ściankę działową połączyli spiżarkę z salonem, dzięki czemu powstało miejsce na aneks kuchenny. 

Kuba bardzo szanuje historię i autentyzm starych przedmiotów. W związku z tym podczas remontu staraliśmy się zachować i odrestaurować wszystkie autentyczne elementy wnętrza, w tym posadzki i oryginalną stolarkę drzwiową, a nawet mosiężne okucia i klamki – opisują autorzy projektu.

Zdecydowanie najbardziej imponującym elementem jest zachowany, zielony piec kaflowy. W mieszkaniu są też stare oryginalne drzwi prowadzące na werandę, a wszystko połączono ze ścianą z surowej odsłoniętej cegły. We wnętrzu dominują odcienie zieleni oraz biel.

Miejsce po spiżarni zostało lekko ukryte za ścianą, dzięki czemu kuchnia nie dominuje w salonie. Pomieszczenie pomocnicze posiadało dwa niewielkie okienka. Na pierwszy rzut oka ich obecność wydawała się jednak przeszkadzać bo otwory dawały niewiele naturalnego światła. To, co początkowo wydało się być wadą projektanci przekuli w atut. Okienka po wkomponowaniu z zieloną zabudową kuchni stworzyły intrygujący efekt. We wnętrzu intryguje jeszcze kilka innych elementów w tym między innymi marmurowa posadzka, biała i czysta forma wyspy kuchennej. To detale, które rewelacyjnie wpływają na efekt końcowy.

W samej salonowej części tego wnętrza ważnym elementem jest stary, okrągły stół z krzesłami z FAMEG, nad którym zawisła lampa AKARI VITRY. Jest to miejsce stworzone do realizowana różnych funkcji, można tu zarówno zjeść jak i pracować. Jasna sofa i stolik kawowy tworzą miejsce do odpoczynku po całym dniu pracy. Obok zielonego pieca zawisł klasyczny regał String, który został zakupiony w sklepie z meblami vintage.

Ponieważ w mieszkaniu brakuje miejsca na szafy, postanowiliśmy wykorzystać ścianę z zagłówkiem na miejsce do przechowywania i magazynowania. Zbudowaliśmy ściankę meblową, która pełni teraz funkcję głównej szafy. Zieloną wnękę tworzy zagłówek dla niedużego łóżka. Dawne drzwi do spiżarni Inwestor zamurował własnoręcznie i teraz ten ceglany detal stanowi dekorację pokoju i świetnie komponuje się z posadzką z lastryko, która została odkryta i odrestaurowana podczas prac remontowych – dodają architekci.

Pozytywnie zaskakuje również łazienka, która okazała się być sporej wielkości jak na kamieniczne standardy z początku XX wieku. Architekci wykorzystali wysoki sufit, który potęguje wrażenie przestrzeni. Grafitowa posadzka z płytek DROPS firmy WOW, czarne baterie, stara wolnostojąca wanna, komponują się ze stalową ścianką prysznicową, która wypełniona jest szkłem zbrojonym. Proporcje szybek w stalowej ścianie są zaczerpnięte z okien w halach stoczniowych, była to inicjatywa Inwestora, który jest miłośnikiem gdańskich terenów postoczniowych. Dodatkowo w łazience znalazła się retro szafka podumywalkowa, industrialna lampa oraz owalne lustro wykonane na zamówienie

W przedpokoju tak jak w sypialni na posadzce odrestaurowane zostało oryginalne lastryko w bardzo nietypowym kolorze. Ten kolor zainspirował nas do pomalowania drzwi wejściowych do mieszkania na kolor bordowy, który dopełnił kolorystykę wnętrza – dodają na koniec autorzy projektu.

Czytaj też: Gdańsk | Mieszkanie | Wnętrza | Apartament

 

fot. kroniki.studio, źródło: em2 Pracownia Projektowa