Budynek znajduje się w Sargans w Szwajcarii. Jego projekt przygotowali architekci z pracowni Apropos.

Głównym zadaniem architektów było przygotowanie projektu przebudowy starego domu, który był już zbyt mały dla właścicieli. Przygotowali wstępną koncepcję i wysłali ją do inwestora, który ogłosił konkurs architektoniczny na projekt budynku. Zwyciężyła w nim propozycja zespołu Apropos, którą możemy teraz oglądać.

Największym atutem działki jest bliskość Alp. Górskie szczyty otaczają miasteczko, dlatego architekci tak zaprojektowali pomieszczenia, aby kadrować jak najlepsze widoki. Bryła budynku ma prosty kształt i przypomina wyrzeźbiony kamień. Jego elewacja ma lekko różowy kolor – to nawiązanie do kamienia Verrucano-Schiefer, który występuje w tym rejonie Szwajcarii. W ciągu dnia jasna elewacja staje się różowa o zachodzie słońca.

Inwestor chciał, aby nowy budynek był podzielony na kilka mieszkań. W ten sposób powstały apartamenty, które można wynajmować. Architekci musieli więc uwzględnić w projekcie stworzenie niezależnych wejść do mieszkań. Wnętrze ozdobiono wysokiej jakości naturalnymi materiałami. W sumie powstało tutaj pięć apartamentów. Każdy z nich posiada dostęp do ogrodu lub prywatnego tarasu. Największy apartament powstał na ostatnim piętrze i posiada taras, po którym można spacerować dookoła. Wspólna jest strefa do grillowania – mieszkańcy chętnie się w niej spotykają i zacieśniają sąsiedzkie więzi.

Kondygnacja podziemna skrywa garaż z siedmioma miejscami postojowymi dla aut. Dodatkowo powstało osiem miejsc dla rowerów. W garażu jest też stacja do ładowania samochodów elektrycznych. W sumie powierzchnia użytkowa budynku to 867 m kw.

Czytaj też: Szwajcaria | Podróże | Minimalizm | Hotel | whiteMAD na Instagramie

fot. Alex Shoots Buildings, www.alexshootsbuildings.com