Remont wieżowca Pirelli. Obok stanie wieżowiec z zieloną fasadą! 

Remont wieżowca Pirelli, który stoi w centrum Mediolanu obejmie nie tylko remont fasady i wnętrz budynku. Słynny budynek z lat 50-tych ubiegłego wieku zostanie zmodernizowany, a w jego sąsiedztwie powstanie wieżowiec z zieloną fasadą. Oba budynki połączy szklany most.

Remont wieżowca Pirelli, który powstał w roku 1958 za sprawą architektów Gio Pontiego i Piera Luigi Nerviego zakłada odświeżenie fasady, remont wnętrz budynku i dostosowanie ich do nowych potrzeb, a także zmodernizowanie technologii, które wykorzystuje budynek. Modernizację przeprowadzi znane biuro projektowe Diller Scofidio + Renfro, które podjęło współpracę ze Stefano Boeri Architetti. 


Obok wieżowca Pirelli stanie nowoczesny, ekologiczny wieżowiec o drewnianej konstrukcji. Nowy budynek zostanie połączony z wyremontowanym wieżowcem Pirelli szklanym przyziemiem, które ma przypominać most. Centralnym punktem kompleksu Pirelli 39 będzie nowa wieża, w której znajdzie się szereg apartamentów otoczonych 1700 metrami kwadratowymi zielonych ścian, mających zmieniać kolor wraz z porami roku.

Te zielone ściany mają pochłaniać ponad 14 ton dwutlenku węgla i produkować dziewięć ton tlenu rocznie. Według pracowni jest to odpowiednik dziesięciu tysięcy metrów kwadratowych lasu. Drewno zostało wybrane na konstrukcję wieży ze względu na jego niski ślad węglowy. W budynku znajdzie się również 2770 metrów kwadratowych paneli fotowoltaicznych, dzięki którym budynek będzie w stanie zaspokoić co najmniej 65 procent swojego zapotrzebowania na energię.

„Ponieważ znaczna część naszej pracy skupia się na przyszłości miast, projekt Pirelli 39 stanowi doskonałą okazję do opracowania nowego modelu rozwoju mieszanego i zrównoważonego rozwoju miejskiego. Projekt łączy w sobie ponowne wykorzystanie zabytkowych budynków z nowym budownictwem przyjaznym dla środowiska oraz tętniącą życiem ‘żywą’ destynację kulturalną poświęconą sztuce i nauce o roślinach„ – powiedziała Elizabeth Diller, partner w Diller Scofidio + Renfro.

Remont wieżowca Pirelli był konieczny, bowiem w 2015 roku budynek został opuszczony ze względu na zły stan techniczny i ryzyko zawalenia. Projekt modernizacji obiektu zakłada również rewitalizację okolicy budynku, która zmieni się w zielony park. 

Czytaj też: Wieżowiec | Elewacja | Ekologia | Architektura | Włochy | Metamorfoza

źródło: www.dezeen.com

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły